ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2018




Φτάσαμε λοιπόν στη δύση του 2018 και μιας και πλησιάζουμε τον έναν χρόνο bookery's είπαμε να κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση του blog και να δούμε τι αφήσαμε πίσω μας.
Δημοσιεύσαμε τη πρώτη μας ανάρτηση τον Ιανουάριο του 2018 (George Orwell - Η Φάρμα των Ζώων). Έκτοτε ακολούθησαν άλλες 71.
Από αυτές 36 αφορούν την γνώμη μας για βιβλία που διαβάσαμε. 8 αναφέρονται σε ταινίες ή σειρές. Στην ενότητα "8 Πράγματα Που Δεν Ήξερες" εντάσσονται 8 θέματα (Jo Nesbo, Se7en, Stieg Larsson, V for Vendetta, Κάφκα, Νίτσε, Τόλκιν, Τολστόι) και στα αφιερώματα άλλες 12. Οι υπόλοιπες αναρτήσεις σχετίζονται με διάφορα θέματα (βιογραφίες, νέα, κληρώσεις...).
Και μιλώντας για κληρώσεις, κάναμε δύο κι απ' αυτές (Jo Nesbo - Η Δίψα / Stieg Larsson - Το Κορίτσι με το Τατουάζ). θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερες. Όμως τα κληρωθέντα βιβλία δεν μας χαρίζονται, δεν μας παραχωρούνται, δεν τα βρίσκουμε στον δρόμο. Τα αγοράζουμε. Και για να εξομολογηθούμε και κάτι -μέρες που είναι-, αγοράσαμε κι άλλα που προορίζονταν για κλήρωση - μας άρεσαν, μπήκαμε στον πειρασμό και τελικά τα κρατήσαμε (τέτοιοι είμαστε). Αλλά το 2019 θα σοβαρευτούμε και θα κάνουμε τις κληρώσεις πιο τακτικές.

Αν υπήρχε κατηγορία Καλύτερο βιβλίο που Διαβάσαμε κι Αναρτήσαμε μέσα στο 2018 θα ισοβαθμούσαν Η Εκδίκηση της Yrsa Sigurdardottir και Η Μαριονέτα του Daniel Cole. Κι αν πάλι έπρεπε να δώσουμε Χρυσό Βατόμουρο θα το μοιράζονταν το Chanel No5 (που δεν μύριζε και τόσο καλά) της Jilliane Hoffman και το Χαμένο Σύμβολο (που όντως χάθηκε) του Dan Brown. Παρόλα αυτά, δεν διαβάσαμε κάτι τόσο κακό, ώστε να το παρατήσουμε στη μέση (ψέμματα λέμε - δεν μπορούμε να αφήσουμε βιβλίο στη μέση, αλλά ζηλεύουμε εκείνους που μπορούν).

Διαπιστώσαμε επίσης ότι το αναγνωστικό κοινό έχει δυναμική παρουσία. Παραπάνω από όση πιστεύαμε. Υπάρχει μια αναπτυσσόμενη ομάδα ανθρώπων που διαβάζει συστηματικά. Χαρακτηριστικό λοιπόν είναι ότι στην Ελλάδα δεν διαβάζουμε πολλοί, αλλά διαβάζουμε πολύ. Διαπιστώσαμε επίσης ότι ο κόσμος έχει ανάγκη το καλό βιβλίο - κι όταν λέμε καλό βιβλίο, δεν εννοούμε κατ' ανάγκη την υψηλή λογοτεχνία, αλλά ένα βιβλίο που θα το διαβάσει και θα το ευχαριστηθεί, που θα κουβεντιάσει γι' αυτό και θα το προτείνει στον φίλο του.
Βλέπουμε ακόμα ότι ξεπηδούν μικροί εκδοτικοί οίκοι από ανθρώπους που δεν φιλοδοξούν να γίνουν επιχειρηματίες, αλλά που -σε πείσμα των καιρών- κάνουν το βήμα να στεγάσουν το πάθος τους. Βλέπουμε την κλασική λογοτεχνία να αναβιώνει και να γνωρίζει επανεκδόσεις. Βλέπουμε (και χαιρόμαστε τόσο που θέλουμε να το αναφέρουμε) το αστυνομικό μυθιστόρημα να έχει εκτοπίσει την αισθηματική παραλογοτεχνία (ροζ μυθιστόρημα, άρλεκιν ή όπως αλλιώς θες).

Στα καθ' ημάς διαπιστώσαμε ότι κάτι καταφέραμε. Και μπορούμε και καλύτερα. Πολλοί μας ακολούθησαν στα social media. Δεν ξέρουμε πόσοι συμφώνησαν ή διαφώνησαν μαζί μας, αλλά κανείς δεν μας έβρισε (μπροστά μας τουλάχιστον). Θα θέλαμε να ήμασταν περισσότεροι (μεταξύ μας, χρειαζόμαστε άλλον έναν για να παίξουμε μπιρίμπα). Όταν ξεκινήσαμε δεν ξέραμε τι να περιμένουμε. Τώρα που κλείνουμε έναν χρόνο εξακολουθούμε να μην ξέρουμε. Μάλλον γιατί δεν περιμένουμε τίποτα.
Έχουμε πολλά αδιάβαστα βιβλία στις βιβλιοθήκες μας. Και αγοράζουμε κι άλλα (κι εσύ το κάνεις, παραδέξου το, δεν είναι κακό - έχει και όνομα: tsundoku*). Ξέρουμε ότι το βιβλίο που δεν έχει διαβαστεί κρύβει μιαν υπόσχεση. Επομένως, θα έρθουν κι άλλες αναρτήσεις. Και θα 'ναι καλύτερες.

*tsundoku ονομάζεται ο εθισμός στην αγορά βιβλίων, η συνήθεια των ανθρώπων να αγοράζουν περισσότερα βιβλία, ενώ έχουν ήδη πολλά αδιάβαστα

Συνοπτικά για το 2018 έχουμε:
  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ: 72
     Comic - graphic: 2

Δημοφιλέστερη ανάρτηση: 8 Πανέμορφα Βιβλιοπωλεία στην Ευρώπη
Λιγότερο δημοφιλής ανάρτηση: Inaki de Juana Chaos - Μέρες

Φίλοι που μας ακολούθησαν στο fb: 752
Ώρες που αφιερώσαμε: αμέτρητες (δηλαδή περισσότερες από όσες υπολογίζαμε)
Χρήματα που βγάλαμε: €0 (δηλαδή όσα ακριβώς υπολογίζαμε)

Resolution για τη νέα χρονιά: Να γράψουμε μια καλύτερη ανασκόπηση για το 2019

Κατά τ' άλλα, να έχουμε όλοι μια καλή χρονιά γεμάτη υγεία, χαρά κι εκπληρωμένα όνειρα!


    

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

το bookery's στο goodreads

Bookery'S's books

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
liked it
Σύντομο, πνευματώδες και χιουμοριστικό. Ναι, χιουμοριστικό. Αν το δεις ως σοβαρή επιστημονική προσέγγιση, δεν θα ενθουσιαστείς. αναλυτικότερα στο https://bookerys.blogspot.com/2020/09/carlo-m-cipolla.html
Η Σκιά
really liked it
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης γίνεται καλύτερος από βιβλίο σε βιβλίο. Η Σκιά σχετίζεται θεματολογικά και με την νορβηγική σκηνή του black metal, όπου υπάρχει πολύ ψωμί (αληθινές καταστάσεις που ξεπερνούν την crime μυθιστοριογραφία). Οπότε ένα επι...
Η κουκουβάγια
really liked it
Έχει αδυναμίες φυσικά. Όμως, ξεπερνώνταςτις λεπτομέρειες, έχουμε ένα χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σου υποδεικνύει διαδοχικά ποιος είναι ο ένοχος μέχρι να σταματήσει η μπίλια. Διαβάζεται εύκολα και η αφή...
Άγγελος θανάτου
it was ok
Η Lackberg επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Κακοί διάλογοι, ατελείωτα πρόσωπα (μπόρεσα να μετρήσω 71 χαρακτήρες) και η Ερίκα στα χειρότερά της. Εύκολο ανάγνωσμα για να περάσει η ώρα στην παραλία. Αλλά το είχα ξαναγράψει ότι τελικά η Lackberg...
Όσα ξέρω για την αγάπη
liked it
Ο Ustinov είναι πολυτάλαντος, δεν χωρά αμφιβολία. Εδώ έχουμε μια συλλογή είτε από διηγήματα είτε από αποφθέγματα. Άλλα είναι επιτυχημένα, άλλα όχι. Το χιούμορ του συγγραφέα είναι διακριτό. Φτάνει όμως; αναλυτικότερα στο https://bookerys...

goodreads.com