Agatha Christie - Φόνος στο Πρεσβυτέριο


Τίτλος πρωτότυπου: Agatha Christie - The Murder at the Vicarage (1930) 
Εκδόσεις Ψυχογιός 
Μετάφραση: Χρύσα Μπανιά 
Έτος ελληνικής έκδοσης: 2018 
Σελίδες 297 


ΣΥΝΟΨΗ 
Ο εφημέριος του Σεντ Μέρι Μιντ συμπεραίνει ότι όποιος δολοφονήσει τον συνταγματάρχη Πρόδερο θα κάνει μεγάλη χάρη στους υπόλοιπους. Λίγο μετά ο συνταγματάρχης θα βρεθεί δολοφονημένος μέσα στο πρεσβυτέριο. Από εκεί κι έπειτα ξεκινά ένας μαραθώνιος ανακρίσεων και καταθέσεων. Τελικά, οι περισσότεροι έχουν κάποιον προσωπικό λόγο να διαπράξουν ένα τέτοιο έγκλημα. Ταυτόχρονα, ο καθένας αξιώνει κι ένα δικό του άλλοθι. Τέλος, ο καθένας έχει μια δική του εκδοχή για το πώς έγινε το έγκλημα. Η Μις Μαρπλ όμως φαίνεται να έχει εστιάσει καλύτερα από όλους, όσο κι αν ο επιθεωρητής Σλακ την αμφισβητεί. 


     Οι περιπέτειες της Agatha Christie επανεκδόθηκαν μόλις πριν λίγες μέρες κι είπαμε να τους ρίξουμε μια ματιά. Με το βιβλίο Φόνος στο Πρεσβυτέριο εισάγεται η περσόνα της Μις Μαρπλ. Η Agatha Christie έχοντας βαρεθεί τον Ηρακλη Πουαρό στρέφεται προς τη δημιουργία ενός άλλου πρωταγωνιστικού χαρακτήρα. Βέβαια, οι εκδότες της εποχής την αποθάρρυναν και ζητούσαν περισσότερο Πουαρό θεωρώντας ότι η πετυχημένη συνταγή δεν έπρεπε να αλλάξει. Τελικά, και μετά από την εμφάνισή της σε σε κάποια σύντομα διηγήματα, η Μις Μαρπλ πρωταγωνιστεί εδώ στο πρώτο της μυθιστόρημα.
     Ώρα για συστάσεις λοιπόν... Η Μις Τζέιν Μαρπλ είναι μια ηλικιωμένη γεροντοκόρη (για κάποιον λόγο το ότι είναι γεροντοκόρη αναφέρεται συνεχώς), που έχει την φήμη της κουτσομπόλας (επίσης αναφέρεται συχνά - κι όπως καταλαβαίνεις, δεν μου πολυάρεσε η στερεοτυπική αυτή απεικόνιση). Παρατηρεί τα τεκταινόμενα και συνδυάζει τα γεγονότα μέχρι τη λύση του μυστηρίου. 
     Ωστόσο, εδώ έρχεται η πρώτη ένσταση: η Μις Μαρπλ, αν και πρωταγωνίστρια, εμφανίζεται σε ελάχιστες σελίδες (η πλειοψηφία των οποίων είναι στο τέλος). Πρωταγωνιστής θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο εφημέριος Λέοναρντ Κλέμεντ. Άλλωστε, αυτός αναλαμβάνει την πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Με αυτή την επιλογή της, να βάλει στο τιμόνι της αφήγησης τον εφημέριο, η Christie τολμά κάτι ασυνήθιστο και υποσχόμενο. Από την άλλη, ο αναγνώστης βλέπει τα πράγματα μέσα από το υποκειμενικό πρίσμα του αφηγητή κι έτσι ξέρει εξαρχής ότι λείπουν πολλά κομμάτια του παζλ. 
     Οι χαρακτήρες είναι ωραία δομημένοι, αλλά δύσκολα ταυτίζεσαι με κάποιον. Χωρίς να θέλω να το κρίνω δεδομένου ότι πρόκειται για μια άλλη εποχή (το μυθιστόρημα πρωτο-εκδόθηκε το 1930) και ξέροντας ότι θα φανεί politically correct, είναι κάπως άβολη η αντιμετώπιση των γυναικών. Και εξηγούμαι: η σύζυγος του Κλέμεντ περιγράφεται ως ανίκανη για όλα, άλλη είναι άπιστη, άλλη έχει το στίγμα της γεροντοκόρης, η γυναικεία φύση έχει εγγενές στοιχείο το κουτσομπολιό και πάει λέγοντας. 
     Σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης όμως ο Φόνος στο Πρεσβυτέριο έχει όμορφα στοιχεία. Αν του δώσεις λίγη προσοχή, θα δεις ότι ξεδιπλώνεται όλη η δομή της φορμουλαϊκής λογοτεχνίας. Εμπεριέχει άπαντα τα στοιχεία του whodunit μυθιστορήματος. Κι όταν μιλάμε για κάτι τέτοιο, η Agatha Christie δεν χάνει. Στο τέλος-τέλος είναι διασκεδαστικό ανάγνωσμα. Και η Χίλντα Παπαδημητρίου στον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης είναι πάντα ένα συν. 
     Και κάτι πιο "τεχνικό" που ίσως φανεί λεπτομέρεια ή παραξενιά, αλλά με χάλασε η γραμματοσειρά της έκδοσης. Ή εγώ δεν το έχω συνηθίσει ή κανείς δεν γράφει σε arial. Αντιστοιχο παράπονο έχω και για το γεγονός ότι τα γράμματα της πίσω σελίδας αχνοφαίνονται κάνοντας την ανάγνωση κάπως κουραστική. 


ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ; Μάλλον ναι. Διαβάζεται ευχάριστα, έχει μια αίσθηση παλιού επαρχιώτικου μυστηρίου, αλλά μέχρι εκεί. Δεν είναι το καλύτερο της Agatha Christie, αλλά θα βρεις θετικά στοιχεία.  

βαθμολογία: 72/100


σχετικές αναρτήσεις:

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

το bookery's στο goodreads

Bookery'S's books

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
liked it
Σύντομο, πνευματώδες και χιουμοριστικό. Ναι, χιουμοριστικό. Αν το δεις ως σοβαρή επιστημονική προσέγγιση, δεν θα ενθουσιαστείς. αναλυτικότερα στο https://bookerys.blogspot.com/2020/09/carlo-m-cipolla.html
Η Σκιά
really liked it
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης γίνεται καλύτερος από βιβλίο σε βιβλίο. Η Σκιά σχετίζεται θεματολογικά και με την νορβηγική σκηνή του black metal, όπου υπάρχει πολύ ψωμί (αληθινές καταστάσεις που ξεπερνούν την crime μυθιστοριογραφία). Οπότε ένα επι...
Η κουκουβάγια
really liked it
Έχει αδυναμίες φυσικά. Όμως, ξεπερνώνταςτις λεπτομέρειες, έχουμε ένα χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σου υποδεικνύει διαδοχικά ποιος είναι ο ένοχος μέχρι να σταματήσει η μπίλια. Διαβάζεται εύκολα και η αφή...
Άγγελος θανάτου
it was ok
Η Lackberg επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Κακοί διάλογοι, ατελείωτα πρόσωπα (μπόρεσα να μετρήσω 71 χαρακτήρες) και η Ερίκα στα χειρότερά της. Εύκολο ανάγνωσμα για να περάσει η ώρα στην παραλία. Αλλά το είχα ξαναγράψει ότι τελικά η Lackberg...
Όσα ξέρω για την αγάπη
liked it
Ο Ustinov είναι πολυτάλαντος, δεν χωρά αμφιβολία. Εδώ έχουμε μια συλλογή είτε από διηγήματα είτε από αποφθέγματα. Άλλα είναι επιτυχημένα, άλλα όχι. Το χιούμορ του συγγραφέα είναι διακριτό. Φτάνει όμως; αναλυτικότερα στο https://bookerys...

goodreads.com