8 πράγματα που δεν ήξερες για τον Jo Nesbø



Είτε σου αρέσει το νουάρ μυθιστόρημα είτε όχι, είτε μιλάμε για υψηλή λογοτεχνία ή παραλογοτεχνία, είτε είσαι φαν είτε όχι, τον Jo Nesbo (και τον φιλαράκο του, τον Χάρι Χόλε) τον ξέρεις. Αν βέβαια είσαι φανατικός αναγνώστης του, μην διαβάσεις τα παρακάτω - τα ξέρεις ήδη. Κατά τ' άλλα, πάμε και βλέπουμε:

1.  Το όνομά του προφέρεται Yoo (Γιού) στα νορβηγικά. Ο κεντρικός του ήρωας, ο διάσημος επιθεωρητής Χάρι Χόλε, προφέρεται Hoolæ, ενώ στο πρώτο βιβλίο που εμφανίζεται, στην Νυχτερίδα, οι Αυστραλοί τον φωνάζουν Holee (Χόλι, στην ελληνική μετάφραση).

2.  Ο Χάρι Χόλε πίνει. Πολύ. Προτιμά το αμερικανικό bourbon Jim Beam, το ιρλανδέζικο ουίσκι Jameson και το σκωτσέζικο Bell's. Άψογος.

3.  Ο Jo Nesbo επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα. Σχεδόν κάθε χρόνο βρίσκεται στην Κάλυμνο, όπου ασχολείται με την αναρρίχηση.



4.  Μικρός έπαιζε ποδόσφαιρο στη Μόλντε, ενώ ήλπιζε πως κάποτε θα έπαιρνε την πολυπόθητη μεταγραφή στην Τότεναμ, της οποίας είναι οπαδός. Μια ρήξη συνδέσμου στο γόνατο του στέρησε κάθε ποδοσφαιρικό όνειρο.

5.  Πριν γίνει full-time συγγραφέας, ο Jo Nesbo ήταν υψηλόμισθος οικονομικός αναλυτής. Ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία και δούλεψε ως χρηματιστής. Υπήρξε αξιωματικός της αεροπορίας, ενώ είναι ενεργό μέλος της ροκ μπάντας Di Derre (με 8 κυκλοφορίες και πολλές sold-out συναυλίες από το 1994).

 

6.  Παραιτήθηκε από την μεγάλη χρηματιστική εταιρία που δούλευε, γιατί δεν είχε χρόνο. Ο πατέρας του πέθανε έχοντας ξεκινήσει να γράφει το βιβλίο που πάντα ήθελε να γράψει μόλις βγήκε στην σύνταξη. Ο 37χρονος τότε Jo Nesbo δεν ήθελε να πάθει το ίδιο: να μην προλάβει.

7.  Έχει ξεπεράσει τα 36.000.000 πωλήσεων παγκοσμίως. Στη πραγματικότητα, τα βιβλία του πουλάν σαν το ζεστό ψωμί. Το 2011 στη Βρετανία ένα αντίτυπο των βιβλίων του πουλιόταν κάθε 27 δευτερόλεπτα.

8.  “Αν κλέβω από άλλα βιβλία; Εννοείται. Είμαι κλέφτης, σου το δηλώνω, αλλά δεν μπορείς να ξέρεις από πού κλέβω. Άντε, καλά. Θα σου πω: από τον Μαρκ Τουέιν. Τομ Σόγιερ και Χάκλμπερι Φιν – αυτά ήταν βιβλία. Για μένα, το γράψιμο είναι μια αντίδραση στο διάβασμα. Πρόκειται για το ίδιο αντανακλαστικό με το να είσαι σε ένα τραπέζι με φίλους. Κάποιος ξεκινά μια ιστορία, έπειτα ο επόμενος θα συνεχίσει, μετά κάποιος άλλος. Και τότε θα πρέπει να γίνεις ευρηματικός, να φέρεις κάτι καινούργιο στο τραπέζι.”


bonus: Αυτό έχει συμβεί στ' αλήθεια: 


σχετικές δημοσιεύσεις:
Jo Nesbo
Κυνηγοί Κεφαλών

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

το bookery's στο goodreads

Bookery'S's books

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
liked it
Σύντομο, πνευματώδες και χιουμοριστικό. Ναι, χιουμοριστικό. Αν το δεις ως σοβαρή επιστημονική προσέγγιση, δεν θα ενθουσιαστείς. αναλυτικότερα στο https://bookerys.blogspot.com/2020/09/carlo-m-cipolla.html
Η Σκιά
really liked it
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης γίνεται καλύτερος από βιβλίο σε βιβλίο. Η Σκιά σχετίζεται θεματολογικά και με την νορβηγική σκηνή του black metal, όπου υπάρχει πολύ ψωμί (αληθινές καταστάσεις που ξεπερνούν την crime μυθιστοριογραφία). Οπότε ένα επι...
Η κουκουβάγια
really liked it
Έχει αδυναμίες φυσικά. Όμως, ξεπερνώνταςτις λεπτομέρειες, έχουμε ένα χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σου υποδεικνύει διαδοχικά ποιος είναι ο ένοχος μέχρι να σταματήσει η μπίλια. Διαβάζεται εύκολα και η αφή...
Άγγελος θανάτου
it was ok
Η Lackberg επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Κακοί διάλογοι, ατελείωτα πρόσωπα (μπόρεσα να μετρήσω 71 χαρακτήρες) και η Ερίκα στα χειρότερά της. Εύκολο ανάγνωσμα για να περάσει η ώρα στην παραλία. Αλλά το είχα ξαναγράψει ότι τελικά η Lackberg...
Όσα ξέρω για την αγάπη
liked it
Ο Ustinov είναι πολυτάλαντος, δεν χωρά αμφιβολία. Εδώ έχουμε μια συλλογή είτε από διηγήματα είτε από αποφθέγματα. Άλλα είναι επιτυχημένα, άλλα όχι. Το χιούμορ του συγγραφέα είναι διακριτό. Φτάνει όμως; αναλυτικότερα στο https://bookerys...

goodreads.com