8 πράγματα που δεν ήξερες για το V for Vendetta



Η κινηματογραφική μεταφορά του πασίγνωστου πλέον graphic novel του Alan Moore και του David Lloyd διαδραματίζεται στο δυστοπικό Λονδίνο την δεκαετία του 2030. Ο V είναι ένας χαρισματικός μασκοφόρος επαναστάτης που θέλει να εκδικηθεί εκείνους που τον παραμόρφωσαν. Η ταινία προοριζόταν να κυκλοφορήσει στις αίθουσες την παραμονή της 400ης επετείου από την Νύχτα του Guy Fawkes (5 Νοεμβρίου 2005), αλλά η παραγωγή της καθυστέρησε μέχρι τις 17 Μαρτίου του 2006. Έκτοτε η μάσκα του V έχει γίνει σύμβολο. Πάμε λοιπόν πίσω στο 2006 να δούμε 8 γεγονότα που αφορούν την ταινία:

1.  Το περίφημο γράμμα V εμφανίζεται παντού στην ταινία.
- Ο μονόλογος που ο V συστήνει τον εαυτό του αρχίζει και τελειώνει με το γράμμα V, ενώ περιέχει 5 προτάσεις όπου 49 λέξεις ξεκινούν από το γράμμα V (“Voilà! In view, a humble vaudevillian veteran, cast vicariously as both victim and villain by the vicissitudes of Fate. This visage, no mere veneer of vanity, is a vestige of the vox populi, now vacant, vanished. However, this valorous visitation of a by-gone vexation, stands vivified and has vowed to vanquish these venal and virulent vermin van guarding vice and vouchsafing the violently vicious and voracious violation of volition. The only verdict is vengeance; a vendetta, held as a votive, not in vain, for the value and veracity of such shall one day vindicate the vigilant and the virtuous. Verily, this vichyssoise of verbiage veers most verbose, so let me simply add that it is my very good honor to meet you and you may call me V.”). Και αν είσαι και ακουστικός τύπος, δες το όμορφο βίντεο που έφτιαξε ένας χρήστης του youtube:
- Ο V σχολιάζει το γεγονός ότι το όνομα της Evey προφέρεται E-V. Το Ε είναι το πέμπτο γράμμα της αλφαβήτου, το V είναι το πέμπτο γράμμα από το τέλος.
- Στο Larkhill ο V κρατείται στο κελί νούμερο 5, με τον λατινικό αριθμό V στην πόρτα.
- Όταν ο V επιλέγει τραγούδι στο jukebox φυσικά επιλέγει το πέμπτο. Και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς: αν κοιτάξετε προσεκτικά όλα τα τραγούδια είναι αριθμημένα με τον αριθμό 5.
- Στο σπίτι του Creedy παίζει η 5η Συμφωνία του Μπετόβεν.
- Πριν πετάξει τα μαχαίρια του ο V σχηματίζει το σήμα V. Κι όταν τα πετάει, αυτά κάνουν πέντε περιστροφές πριν βρουν στόχο.
- Το Big Ben δείχνει ώρα 11.05, με τους δείκτες του να σχηματίζουν το σήμα V. Εξάλλου 11.05 είναι ο τρόπος που συμβολίζεται η 5η Νοεμβρίου εις την αλλοδαπήν.

2.  Το χαρακτηριστικό σλόγκαν “Remember remember the 5th of November” είναι μέρος του The Bonfire Prayer, ενός ύμνου για την Νύχτα του Guy Fawkes που τιμάται την 5η Νοεμβρίου. Το τραγούδι λέει:
"Remember, remember, the 5th of November
Gunpowder, treason and plot
I see no reason why the gunpowder treason should ever be forgot
Guy Fawkes, Guy Fawkes, 'twas his intent
to blow up the King and the Parliament
Three score barrels of powder below
Poor old England to overthrow.
By God's providence he was catch'd
with a dark lantern and burning match
Holloa boys, holloa boys, make the bells ring
Holloa boys, holloa boys, God save the King!
Hip hip hoorah! A penny loaf to feed the Pope, a farthing o'cheese to choke him
a pint of beer to rinse it down. A faggot of sticks to burn him
Burn him in a tub of tar, burn him like a blazing star
Burn his body from his head, then we'll say ol' Pope is dead. Hip hip hoorah! Hip hip hoorah!"

3.  Η φράση "Vi Veri Vniversum Vivus Vici" (=Ζώντας με την δύναμη της αλήθειας, κατέκτησα το σύμπαν) αποδίδεται στον Φάουστ, όμως στην πραγματικότητα ανήκει στον Aleister Crowley.

4.  Στην έντυπη ιστορία το όνομα του ηγέτη του καθεστώτος είναι Adam Susan, κι όχι Adam Sutler. Το Sutler επιλέχθηκε γιατί ακούγεται πιο κοντά στο Hitler. Επίσης, ο Sutler στην ταινία ανοιγοκλείνει τα βλέφαρά του μόλις μία φορά.

5.  Το τεράστιο ντόμινο με το λογότυπο του V που απεικονίζεται σε μια σκηνή δεν είναι εφέ, αλλά στήθηκε κανονικά. Κατασκευάστηκε από 4 επαγγελματίες και αποτελείται από 22.000 πλακίδια. Η κατασκευή του διήρκησε πάνω από 200 ώρες.

6.  Οι διάλογοι του V, τον οποίο υποδύεται ο Hugo Weaving, είναι όλοι ντουμπλαρισμένοι. Το αρχικό πλάνο ήταν να υπάρχει ένα μικρόφωνο κάτω από την μάσκα κι ένα στην περούκα, αλλά κανένα από τα δύο δεν δούλεψε ικανοποιητικά. Μάλιστα, ορισμένες σκηνές έχουν γυριστεί από τον James Purefoy, που αντικαταστάθηκε από τον Hugo Weaving, του οποίου η φωνή μεταγλωττίστηκε σε όλες τις σκηνές. Ο σκηνοθέτης James McTeigue δήλωσε: “Μπορώ να βρω την διαφορά; Ναι! Μπορεί να την βρει το κοινό; Πολύ αμφιβάλλω”.

7.  Τα γυρίσματα έγιναν με πραγματικό οπλισμό, αν και οι μάσκες των στρατιωτών είναι JT X-FIRE, κοινώς απλές μάσκες προστασίας paintball. Τα άρματα που εμφανίζονται έξω από το  Κοινοβούλιο ανήκουν στον βρετανικό στρατό, ο οποίος αναλάμβανε την μεταφορά τους κάθε φορά με ισχυρή στρατιωτική συνοδεία χωρίς να επιτρέπονται ενδιάμεσες στάσεις. Τα όπλα των στρατιωτών της ταινίας σκανάρονταν με γραμμωτό κώδικα, ώστε ο βρετανικός στρατός να γνωρίζει ποιος ηθοποιός φέρει το κάθε όπλο. Ηθοποιοί και τεχνικοί, όλοι όσοι συμμετείχαν στα γυρίσματα έξω από το Κοινοβούλιο είχαν ελεγχθεί εξονυχιστικά και είχε εξεταστεί το ιστορικό τους. Τα γυρίσματα έξω από το Κοινοβούλιο και το Big Ben επιτρέπονταν μόνο από τα μεσάνυχτα ως τις 4.30 την νύχτα και μόνο για τέσσερα συνεχόμενα λεπτά κάθε φορά, για να μην διακοπεί η κυκλοφορία.

8.  Στην έντυπη έκδοση ο V αναφέρεται σε “αναρχία”, όχι σε “ελευθερία”. Μάλιστα, ο δημιουργός του graphic novel, Alan Moore, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι σε αυτήν την αλλαγή της ταινίας. Ισχυριζόταν ότι το πραγματικό δίλημμα είναι “αναρχία ή φασισμός” κι όχι “νεοφιλελευθερισμός ή νεοσυντηρητισμός”. Και φυσικά το graphic novel αναφερόταν στις ΗΠΑ κι όχι στην Αγγλία. Ο Alan Moore απέρριψε κάθε ανάμειξή του στην ταινία και μάλιστα διέκοψε την συνεργασία του με την DC Comics. Λέγεται μάλιστα ότι δεν έχει δει την ταινία, αφότου διάβασε το σενάριο.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

το bookery's στο goodreads

Bookery'S's books

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
liked it
Σύντομο, πνευματώδες και χιουμοριστικό. Ναι, χιουμοριστικό. Αν το δεις ως σοβαρή επιστημονική προσέγγιση, δεν θα ενθουσιαστείς. αναλυτικότερα στο https://bookerys.blogspot.com/2020/09/carlo-m-cipolla.html
Η Σκιά
really liked it
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης γίνεται καλύτερος από βιβλίο σε βιβλίο. Η Σκιά σχετίζεται θεματολογικά και με την νορβηγική σκηνή του black metal, όπου υπάρχει πολύ ψωμί (αληθινές καταστάσεις που ξεπερνούν την crime μυθιστοριογραφία). Οπότε ένα επι...
Η κουκουβάγια
really liked it
Έχει αδυναμίες φυσικά. Όμως, ξεπερνώνταςτις λεπτομέρειες, έχουμε ένα χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σου υποδεικνύει διαδοχικά ποιος είναι ο ένοχος μέχρι να σταματήσει η μπίλια. Διαβάζεται εύκολα και η αφή...
Άγγελος θανάτου
it was ok
Η Lackberg επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Κακοί διάλογοι, ατελείωτα πρόσωπα (μπόρεσα να μετρήσω 71 χαρακτήρες) και η Ερίκα στα χειρότερά της. Εύκολο ανάγνωσμα για να περάσει η ώρα στην παραλία. Αλλά το είχα ξαναγράψει ότι τελικά η Lackberg...
Όσα ξέρω για την αγάπη
liked it
Ο Ustinov είναι πολυτάλαντος, δεν χωρά αμφιβολία. Εδώ έχουμε μια συλλογή είτε από διηγήματα είτε από αποφθέγματα. Άλλα είναι επιτυχημένα, άλλα όχι. Το χιούμορ του συγγραφέα είναι διακριτό. Φτάνει όμως; αναλυτικότερα στο https://bookerys...

goodreads.com