Η ζωή του Stieg Larsson ήταν σαν μυθιστόρημα

Έτσι ακριβώς. Η ζωή του Stieg Larsson θα μπορούσε να αποτελεί αυτούσια το θέμα ενός βιβλίου του συγγραφέα που πούλησε 90 εκ. αντίτυπα και δεν πρόλαβε να δει τα βιβλία του τυπωμένα.





Ο Karl Stig-Erland Larsson είναι Σουηδός δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός για την τριλογία Millennium που αγγίζει συνολικά τα 90.000.000 αντίτυπα. Παρόλα αυτά, δεν πρόλαβε να δει την επιτυχία της τριλογίας του. Ο Larsson είναι από εκείνους που το έργο τους γνώρισε τεράστια επιτυχία μετά τον θάνατό τους και για την ακρίβεια αμέσως μετά τον θάνατό τους.
Ωστόσο, και πριν τις συγγραφικές δουλειές του ο Larsson ήταν γνωστός στην χώρα του ως ένας μάχιμος δημοσιογράφος. Εναντιώθηκε στο νεοναζιστικό κίνημα, πήρε σαφή πολιτική θέση στην Αριστερά, συμμετείχε σε τροτσκιστική συλλογικότητα και ανέπτυξε έντονη ακτιβιστική δράση. Για κάποιο διάστημα πήγε στην Ανατολική Αφρική, όπου συμμετείχε στην εκπαίδευση των γυναικών ενός μαρξιστικού αντάρτικου. Όταν επέστρεψε έγινε συντάκτης στην εφημερίδα Fjarde Internationalen. Από ένα σημείο κι έπειτα έφτασε να θεωρείται εμβληματική μορφή στο αντιρατσιστικό και αντιναζιστικό κίνημα της Σουηδίας. Με όλη αυτή την δραστηριότητα του Stieg Larsson ασχολείται το σουηδικό ντοκιμαντέρ Mannen som lekte med elden (Ο άνθρωπος που έπαιζε με την φωτιά).
Εκτός των άλλων, ο Larsson έκανε παράλληλη έρευνα με την αστυνομία για τον θάνατο του πρωθυπουργού Ούλωφ Πάλμε (κατέληγε δε στο γεγονός ότι οι δολοφόνοι του ήταν άνθρωποι του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική). Φυσικά, δεν έλειπαν οι απειλές και για τη ζωή του ίδιου. Γι’ αυτό τον λόγο απέκρυπτε, μεταξύ άλλων, την διεύθυνση κατοικίας του, γεγονός που αργότερα θα αποδειχθεί καθοριστικό για την πατρότητα των πνευματικών του δικαιωμάτων.
Ο συγγραφέας έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή σε ηλικία 50 ετών από καρδιακή προσβολή ανεβαίνοντας στο γραφείο του στον έβδομο όροφο με τα σκαλιά μιας και το ασανσέρ ήταν εκτός λειτουργίας. Λίγες μέρες πριν είχε παραδώσει τα χειρόγραφα στον εκδότη του. Έτσι, ο Larsson έφυγε χωρίς να δει το έργο του στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Και επίσης έφυγε χωρίς να έχει συντάξει διαθήκη (για την ακρίβεια, όταν ήταν έφηβος, είχε υπογράψει ότι μελλοντικά αφήνει την περιουσία του στο Κομμουνιστικό Κόμμα, γεγονός που ούτε επιβεβαιώνεται ούτε έχει κάποια εγκυρότητα).  Έκτοτε ξεκινά μια διαφορετική περιπέτεια.
Η περιουσία του πέρασε στον αδερφό του και στον πατέρα του, με τους οποίους δεν είχε σχέσεις για πολλά χρόνια. Η σύντροφός του επί 32 χρόνια, Eva Gabrielsson, διεκδίκησε φυσικά τα δικαιώματα. Όμως, το ζευγάρι ήταν εναντίον του θεσμού του γάμου και μην έχοντας παντρευτεί η Gabrielsson δεν είχε καμιά δικαιοδοσία στα δικαιώματα των έργων του. Αρχικά, αρνήθηκε να παραδώσει το laptop του Larsson, το οποίο περιείχε ένα ημιτελές μυθιστόρημα που θα αποτελούσε το τέταρτο μέρος, την συνέχεια του Millennium. Ακολούθησαν δικαστικές διαμάχες χωρίς όμως να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα για την Gabrielsson. Τελικά, το τέταρτο μέρος εκδόθηκε με τον τίτλο  Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης, αφού το ολοκλήρωσε ο David Lagercrantz, παρά την αντίθετη γνώμη της συντρόφου του Larsson (η οποία παρεμπιπτόντως σχολίασε ότι “κανένας νέος πίνακας με την τεχνική του Πικάσο δεν παράγεται, ούτε ανεβαίνουν νέα έργα με τους χαρακτήρες του Μπέρτολτ Μπρεχτ” - αν φορούσα καπέλο θα το έβγαζα).
Βέβαια, όλη η πολύκροτη ιστορία του Σουηδού συγγραφέα άφηνε το περιθώριο για κάθε είδους συνωμοσιολογία. Έχει γραφτεί ότι στην πραγματικότητα ο Larsson δολοφονήθηκε (η επίσημη εκδοχή είναι ότι η επιβαρυμένη υγεία του και η κακή φυσική του κατάσταση επέφεραν το καρδιακό επεισόδιο). Μια άλλη θεωρία σχετικά με τα εκδοτικά δικαιώματα λέει ότι πραγματικός συγγραφέας δεν ήταν ο ίδιος ο Stieg Larsson, αλλά η σύντροφός του. Μάλιστα, αρκετά χειρόγραφα φέρεται μυστηριωδώς να έχουν βρεθεί με την υπογραφή της Gabrielsson.
Σε κάθε περίπτωση, ο Stieg Larsson ανέδειξε εκ νέου την σκανδιναβική λογοτεχνία, της έδωσε νέα πνοή και την έστρεψε σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Το έργο του γνώρισε την δόξα που του άρμοζε και τον κατέταξε στην χορεία των πιο αναγνωρισμένων Σκανδιναβών συγγραφέων.


*Το bookery’s κληρώνει ένα αντίτυπο του βιβλίου Το Κορίτσι με το Τατουάζ του Stieg Larsson. Συμμετοχές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Για περισσότερα δείτε εδώ.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

το bookery's στο goodreads

Bookery'S's books

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
liked it
Σύντομο, πνευματώδες και χιουμοριστικό. Ναι, χιουμοριστικό. Αν το δεις ως σοβαρή επιστημονική προσέγγιση, δεν θα ενθουσιαστείς. αναλυτικότερα στο https://bookerys.blogspot.com/2020/09/carlo-m-cipolla.html
Η Σκιά
really liked it
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης γίνεται καλύτερος από βιβλίο σε βιβλίο. Η Σκιά σχετίζεται θεματολογικά και με την νορβηγική σκηνή του black metal, όπου υπάρχει πολύ ψωμί (αληθινές καταστάσεις που ξεπερνούν την crime μυθιστοριογραφία). Οπότε ένα επι...
Η κουκουβάγια
really liked it
Έχει αδυναμίες φυσικά. Όμως, ξεπερνώνταςτις λεπτομέρειες, έχουμε ένα χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σου υποδεικνύει διαδοχικά ποιος είναι ο ένοχος μέχρι να σταματήσει η μπίλια. Διαβάζεται εύκολα και η αφή...
Άγγελος θανάτου
it was ok
Η Lackberg επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Κακοί διάλογοι, ατελείωτα πρόσωπα (μπόρεσα να μετρήσω 71 χαρακτήρες) και η Ερίκα στα χειρότερά της. Εύκολο ανάγνωσμα για να περάσει η ώρα στην παραλία. Αλλά το είχα ξαναγράψει ότι τελικά η Lackberg...
Όσα ξέρω για την αγάπη
liked it
Ο Ustinov είναι πολυτάλαντος, δεν χωρά αμφιβολία. Εδώ έχουμε μια συλλογή είτε από διηγήματα είτε από αποφθέγματα. Άλλα είναι επιτυχημένα, άλλα όχι. Το χιούμορ του συγγραφέα είναι διακριτό. Φτάνει όμως; αναλυτικότερα στο https://bookerys...

goodreads.com