8 πανέμορφα βιβλιοπωλεία στην Ευρώπη


Τα βιβλία είναι ωραία. Το να αγοράζεις βιβλία είναι επίσης ωραίο. Πόσο μάλλον όταν τα ψάχνεις σε βιβλιοπωλεία που σε εμπνέουν με την αισθητική τους. Υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη άνθρωποι που είδαν πέρα από τα καθιερωμένα και από τα στοιχισμένα ράφια. Άνθρωποι που έφτιαξαν βιβλιοπωλεία για να ταξιδέψουν τον αναγνώστη πριν καν ανοίξει το βιβλίο. Κι ενώ η αγορά του βιβλίου είτε συρρικνώθηκε είτε απλοποιήθηκε με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή, αυτοί έδωσαν στο αναγνωστικό κοινό έναν ακόμη λόγο να επισκεφτεί δια ζώσης ένα βιβλιοπωλείο. Μαζί με την φωτογραφική του μηχανή ενδεχομένως.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 8 βιβλιοπωλεία όχι επειδή είναι τα καλύτερα, αλλά επειδή είναι τα πιο εντυπωσιακά και όμορφα. 8 αριστουργήματα που πήγαν την έννοια του βιβλιοπωλείου ένα βήμα πιο πέρα. 

Αυτό το πρώτο μέρος το περιορίσαμε στα ευρωπαϊκά όρια. Και αφήσαμε αρκετά εκτός (ναι, το ξέρουμε ότι αφήσαμε εκτός το Cook & Book των Βρυξελλών) για να επανέλθουμε με δεύτερο μέρος. Δεσμευόμαστε δε για ένα αντίστοιχο αφιέρωμα εκτός Ευρώπης και φιλοδοξούμε να συμπληρώσουμε και μια οχτάδα με ελληνικά βιβλιοπωλεία.

Φύγαμε...

1. Libreria Acqua Alta, Βενετία (ΙΤΑΛΙΑ)


Η Βιβλιοθήκη της Υψηλής Στάθμης Νερού (σε ελεύθερη μετάφραση) βρίσκεται στη Βενετία, πίσω από την πλατεία του San Marco. Θα βρείτε βιβλία στο πάτωμα, σε τραπέζια, σε γόνδολες, μπανιέρες και γενικά οπουδήποτε. Σου δίνει την αίσθηση ότι τα βιβλία χρησιμοποιούνται και ως έπιπλα. Αν όμως είστε της ταξινόμησης και της κατηγοριοποίησης ή ψυχαναγκαστικοί με την τάξη και την σειρά, θα περάσετε δύσκολα. Μιλάμε πραγματικά για λόφους βιβλίων. Το πλήθος των βιβλίων είναι δυσανάλογο προς τον χώρο, οπότε δεν ενδείκνυται σε κλειστοφοβικούς. Όμως εκείνη την σκάλα από βιβλία πρέπει να την ανέβεις. Ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης, Luis Frizzio, είναι επίσης μορφή. Μαζί κι οι 4 γάτες του. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι έχει γίνει τουριστική ατραξιόν, αναφέρεται σε πολλούς τουριστικούς οδηγούς κι ως εκ τούτου υπάρχει συνωστισμός και δεδομένου του μικρού χώρου θέλει υπομονή. Και επειδή μιλάμε για την Βενετία, η στάθμη του νερού ανεβαίνει συχνά, το βιβλιοπωλείο πλημμυρίζει και είναι ΟΚ... Σοβαρά. Του λόγου το αληθές στην πρώτη φωτογραφία παραπάνω.





2. Livraria Lello, Οπόρτο (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ)


Ο χώρος ανακατασκευάστηκε από το 1869 και λειτουργεί από το 1906. Κυριαρχούν οι Art Nouveau ρυθμοί και τα ξυλόγλυπτα, ενώ σήμα κατατεθέν είναι η δεσπόζουσα σκάλα με το περίεργο σχήμα. Εντυπωσιακό είναι και το βιτρό στην οροφή. Λέγεται δε ότι από την αισθητική αυτού του χώρου εμπνεύστηκε η J. K. Rowling το εσωτερικό του Hogwarts. Μάλιστα, είχα διαβάσει παλιότερα ότι ορισμένες σκηνές γυρίστηκαν εντός του βιβλιοπωλείου. Καθόλου παράλογο δεδομένης της υψηλής αισθητικής του. Αυτός ο χώρος μοιάζει να έχει κάτι μυστικιστικό. Θα βρείτε πολλά αφιερώματα στην αρχιτεκτονική του. Δεσπόζει βέβαια και το αρχίγραμμα του ιδρυτή του βιβλιοπωλείου. Στο χώρο λειτουργεί και καφετέρια. Και τέλος, ούτε αυτό γλίτωσε από την τουριστική εκμετάλλευση και το αδιαχώρητο. Και φυσικά έχει εισιτήριο (€4).

 




3. Livraria Ler Devagar, Λισαβόνα (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ)


Και πάλι Πορτογαλία. Το Ler Devagar (σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει “διαβάστε αργά”,) στεγάζεται στο χώρο μιας παλιάς αποθήκης κλωστοϋφαντουργίας. Στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται εργαστήρια σχεδιαστών μόδας και γκαλερί. Στεγάζει ακόμα δύο καφετέριες, ενώ θα βρείτε και φαγητό, κυρίως σνακ, κέικ και γλυκά (αν βρείτε πρώτα διαθέσιμη καρέκλα να καθίσετε). Κάθε Κυριακή μετατρέπεται σε παζάρι αντίκας και χειροποίητων κατασκευών. Βασική ατραξιόν του τεράστιου αυτού χώρου είναι η γυναικεία φιγούρα στο ιπτάμενο ποδήλατο, που συμπληρώνει το industrial σκηνικό.


 
4. Shakespeare & Company, Παρίσι (ΓΑΛΛΙΑ)


Δεν σου γεμίζει το μάτι με την πρώτη, αλλά μπαίνοντας μέσα σε αποζημιώνει. Σαν trademark ξεκίνησε να λειτουργεί το 1919, αλλά το αυθεντικό κατάστημα έκλεισε στα ταραγμένα χρόνια του Β' παγκοσμίου Πολέμου, το 1941, με την Γαλλία να βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή. Ο θρύλος λέει ότι το κλείσιμό του υποκινήθηκε όταν η ιδιοκτήτρια Sylvia Beach αρνήθηκε να πουλήσει σε γερμανό αξιωματικό το τελευταίο αντίτυπο της “Αγρυπνίας των Φίνεγκαν” του James Joyce. Αργότερα ο George Whitman, ιδιοκτήτης άλλου βιβλιοπωλείου, του Le Mistral, συνεργάστηκε με την Beach και μετά τον θάνατό της υιοθέτησε την ονομασία Shakespeare & Company. Σήμερα το διαχειρίζεται η κόρη του Whitman, Sylvia, που πήρε το όνομά της από την Sylvia Beach. Αν και βρίσκεται στην Γαλλία έχει αποκλειστικά αγγλικές κυκλοφορίες. Διαθέτει αρκετές σπάνιες εκδόσεις, ενώ παράλληλα φιλοξενεί διάφορα events. Έχει και καφέ όπου πίνεις τον καφέ σου απέναντι από την Παναγία των Παρισίων. Και το είδαμε και στο Μεσάνυχτα στο Παρίσι του Woody Allen. Αυτά.



5. Hatchard’s, Λονδίνο (ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ)


Εδώ εκτός από την γραφικότητα και την ομορφιά του χώρου, έχουμε και άλλη πρωτοπορία: πρόκειται για το παλιότερο βιβλιοπωλείο της Αγγλίας. Λειτουργεί από το 1797, όταν πρωτοάνοιξε από τον John Hatchard. Αν και μεταφέρθηκε αρκετές φορές, δεν έφυγε ποτέ από το Piccadilly όπου βρίσκεται ανάμεσα σε πολλούς χώρους ενδιαφέροντος. Υπήρξε στέκι μεγάλων, λογοτεχνικών και όχι μόνο, προσωπικοτήτων της Αγγλίας. Μέχρι και βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης επισκέπτονταν το βιβλιοπωλείο. Πρόσφατα και μετά από σχεδόν 200 χρόνια, μόλις  το 2014, άνοιξε και υποκατάστημα...



6. Barter Books, Άλνουικ (ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ)


Και από το Λονδίνο πάμε βόρεια μετά το Νιούκαστλ στο χωριό Άλνουικ των 8.000 κατοίκων. Κι όμως από το 1991 εδώ βρίσκεται το Barters Books, ένα βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων βιβλίων μέσα σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό. Εδώ μπορεί κανείς να αγοράσει, να πουλήσει ή να ανταλλάξει μεταχειρισμένα βιβλία. Μάλιστα, παρέχει την δυνατότητα πίστωσης: πουλάς το βιβλίο σου και παίρνεις πίστωση για μελλοντικές αγορές. Εκτός από την ιδιαίτερη ομορφιά του, το βιβλιοπωλείο είναι γνωστό για κάτι ακόμα: σε κάποια από τις κούτες τους βρέθηκαν αφίσες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σλόγκαν των αφισών ήταν το Keep Calm and Carry On, που έχει γίνει πλέον δημοφιλέστατο σε αμέτρητες παραλλαγές. Εκεί θα βρείτε την πρωτότυπη αφίσα του 1939.




7. Boekhandel Dominicanen, Μάαστριχτ (ΟΛΛΑΝΔΙΑ)


Άλλο ένα αρχιτεκτονικό θαύμα στην Ολλανδία αυτή την φορά. Στο κέντρο του Μάαστριχτ η ανάγνωση αποκτά θρησκευτική ευλάβεια. Χωρίς υπερβολή... ο χώρος από το 1294 (ναι, τον 13ο αιώνα) ήταν μια γοτθική εκκλησία που έκλεισε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη τον 18ο αιώνα. Έκτοτε εγκαταλείφθηκε μέχρι που πρόσφατα, το 2006, αξιοποιήθηκε ως βιβλιοπωλείο. Διαθέτει βιβλία για όλες τις ηλικίες και σε πολλές γλώσσες, αν και η αρχική ιδέα ήταν να έχει θέμα την επιστημονική φαντασία. Φιλοξενεί εκδηλώσεις και μικρές μουσικές παραστάσεις. Παρόλα αυτά, το βιβλιοπωλείο αντιμετώπισε τεράστια οικονομικά προβλήματα. Μάλιστα, ανήκε στην αλυσίδα Polare και μετονομάστηκε για να αποφύγει το λουκέτο. Αν και είναι προσωρινά κλειστό πλέον, υπεύθυνοι και εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία crowdfunding για την εξεύρεση πόρων.




8. The American Book Center, Άμστερνταμ (ΟΛΛΑΝΔΙΑ)


Το American Book Center (ABC) είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που άνοιξε το 1972.  Ξεκίνησε με την επωνυμία American Discount Center ως ένα μικρό βιβλιοπωλείο φτηνών εκδόσεων και στοκ βιβλίων που είχαν μείνει απούλητα στην Αμερική. Τις εκπτώσεις σε μαθητές, φοιτητές, καθηγητές και ηλικιωμένους τις διατηρεί μέχρι σήμερα. Κάθε ηλικία έχει συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας που δικαιούται περαιτέρω έκπτωση (πχ. κάθε Δευτέρα οι άνω των 55 – οι πελάτες άνω των 65 ετών έχουν έκπτωση καθημερινά). Χαρακτηριστικό αυτού του βιβλιοπωλείου όμως είναι η πληθώρα βιβλίων. Απ' έξω δεν σε προδιαθέτει για κάτι ιδιαίτερο. Μέσα όμως είναι παράδεισος. Μίνιμαλ αισθητική, λίγα δέντρα (!) και πολλά, πάρα πολλά βιβλία. Διαθέτει από λεξικά και εγκυκλοπαίδειες μέχρι βιβλία που διανεμήθηκαν από εφημερίδες, ακόμα και δυσεύρετες εκδόσεις. 


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

το bookery's στο goodreads

Bookery'S's books

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
liked it
Σύντομο, πνευματώδες και χιουμοριστικό. Ναι, χιουμοριστικό. Αν το δεις ως σοβαρή επιστημονική προσέγγιση, δεν θα ενθουσιαστείς. αναλυτικότερα στο https://bookerys.blogspot.com/2020/09/carlo-m-cipolla.html
Η Σκιά
really liked it
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης γίνεται καλύτερος από βιβλίο σε βιβλίο. Η Σκιά σχετίζεται θεματολογικά και με την νορβηγική σκηνή του black metal, όπου υπάρχει πολύ ψωμί (αληθινές καταστάσεις που ξεπερνούν την crime μυθιστοριογραφία). Οπότε ένα επι...
Η κουκουβάγια
really liked it
Έχει αδυναμίες φυσικά. Όμως, ξεπερνώνταςτις λεπτομέρειες, έχουμε ένα χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σου υποδεικνύει διαδοχικά ποιος είναι ο ένοχος μέχρι να σταματήσει η μπίλια. Διαβάζεται εύκολα και η αφή...
Άγγελος θανάτου
it was ok
Η Lackberg επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Κακοί διάλογοι, ατελείωτα πρόσωπα (μπόρεσα να μετρήσω 71 χαρακτήρες) και η Ερίκα στα χειρότερά της. Εύκολο ανάγνωσμα για να περάσει η ώρα στην παραλία. Αλλά το είχα ξαναγράψει ότι τελικά η Lackberg...
Όσα ξέρω για την αγάπη
liked it
Ο Ustinov είναι πολυτάλαντος, δεν χωρά αμφιβολία. Εδώ έχουμε μια συλλογή είτε από διηγήματα είτε από αποφθέγματα. Άλλα είναι επιτυχημένα, άλλα όχι. Το χιούμορ του συγγραφέα είναι διακριτό. Φτάνει όμως; αναλυτικότερα στο https://bookerys...

goodreads.com