1922 [2017]

Δράμα εποχής, τρόμου – μυστηρίου

Σενάριο: Zak Hilditch

Σκηνοθεσία: Zak Hilditch

Διάρκεια: 105΄

Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ, Καναδάς

Εμφανίζονται: Tomas Jane, Molly Parker, Dylan Schmid, Kaitlyn Bernard, Neal McDonough


ΣΥΝΟΨΗ

Το 1922 στη Νεμπράσκα της Αμερικής μια γυναίκα αποφασίζει να πουλήσει τη γη που της ανήκει και να μετακομίσει στο αστικό κέντρο. Ο σύζυγός της διαφωνεί και γι’ αυτό πείθει τον γιο τους να στραφεί εναντίον της. Όταν αποφασίζουν οι δυο τους να βγάλουν την μητέρα από τη μέση, τα πράγματα θα πάρουν άσχημη τροπή. Όλα έχουν το τίμημά τους και αργά ή γρήγορα αυτό πρέπει να πληρωθεί.

-------------------------

Το 1922 είναι κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Stephen King (από τα πιο πρόσφατα, του 2010 – δεν το έχω διαβάσει κι, αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά). Η πλοκή εκτυλίσσεται εξ ολοκλήρου στην αμερικανική επαρχία. Κτηνοτρόφοι με πολλά στρέμματα γης και καλλιέργειας προσπαθούν για μια θέση στον ήλιο. Αλλά η επαρχία έχει πάντα τα μυστικά της.

Το πρώτο μισό της ταινίας πάει αργά. Ενώ ξεκινάει δυνατά, για πάνω από ένα μισάωρο πάει σχεδόν σημειωτόν. Αλλά κοίτα να δεις που ισχύει ο κανόνας του ενός τετάρτου (θα πούμε άλλη φορά γι’ αυτό). Μετά την πρώτη ώρα η ένταση αυξάνεται και ο ρυθμός επιταχύνεται. Οπότε δεν έχουμε έναν σταθερό βηματισμό.

Μάλιστα, ενώ δεν σε προϊδεάζει απόλυτα στην αρχή, στην πορεία αποκτά στοιχεία ταινίας τρόμου. Η δολοφονημένη γυναίκα απεικονίζεται εξαιρετικά – δεν είναι τυχαίο ότι κάθε σκηνή της είναι γεμάτη ένταση και συναίσθημα (χωρίς η ίδια να κάνει τίποτα). Θα μου πεις Stephen King είναι αυτός.

Κι εδώ είναι όλο το ζουμί. Ο King δεν είναι απλώς ένας συγγραφέας τρόμου. Έχει διάσπαρτα στοιχεία μεταφυσικού (όπως κι εδώ). Έχει επίσης πολύπλευρο χτίσιμο χαρακτήρων (όπως κι εδώ). Έχει αναλυτικότατες -στα όρια της υπερβολής, ενίοτε και της βαρεμάρας- περιγραφές και πολύ καλή απεικόνιση του χώρου (όπως κι εδώ). Και -χωρίς να έχω διαβάσει το μυθιστόρημα- του πάει του King ο αμερικανικός νότος, όπως του πάει γενικά η επαρχία μιας περασμένης εποχής.

Βλέποντάς το επίσης μου ήρθε στο μυαλό το επεισόδιο Οι Αρουραίοι του Νεκροταφείου από το Cabinet of Curiosities (Το Ερμάριο με τα Αλλόκοτα Αντικείμενα) του Guillermo del Toro. Αρουραίοι παντού, τόσο ταιριαστά με την πλοκή και τόσο άβολο σαν αίσθηση, που ναι, είναι Stephen King. Ή θα μπορούσε να είναι Lovecraft ή Poe. Μακάβριο, creepy και πλήρως εναρμονισμένο με την ψυχική κατάσταση του κεντρικού χαρακτήρα (εξαιρετική η σκηνή στο υπόγειο).

Οι τρεις κύριοι χαρακτήρες και οι ηθοποιοί που τους υποδύονται λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους και οδηγούν την πλοκή εκεί που καταλήγει (πού φαντάζεσαι ότι καταλήγουν οι ιστορίες του Stephen King;). Στον ρόλο του Wilfred, του πατέρα της οικογένειας, ο Tomas Jane είναι πολύ καλός ερμηνευτικά. Είναι χαρακτηριστική εκφορά του λόγου του που ταιριάζει στον αμερικάνικο νότο, καθώς και τα σφιγμένα δόντια, όταν μιλάει. Αντιπαθητικός μέχρι αηδίας ως χαρακτήρας. Ο πιτσιρικάς της οικογένειας πείθει γενικά. Και η μητέρα, αν και δεν την πολυσυμπαθείς στην αρχή, έχει κομβικό ρόλο.

Για το τέλος άφησα την γενικότερη αίσθηση, το μήνυμα της πλοκής. Αν ο Αχιλλέας είχε δεχθεί εξαρχής τα δώρα του Αγαμέμνονα, όλα θα πήγαιναν κατ’ ευχήν. Δεν τα δέχθηκε κι η μοίρα τα έφερε έτσι που βγήκε τελικά στη μάχη χωρίς δώρα, μόνο αντιμέτωπος με μια νομοτελειακή συντριβή. Θα πεις, αυτό τι σχέση έχει… Ε κι όμως μάλλον έχει.


ΝΑ ΤΗΝ ΔΩ; Δεν είναι κακή ταινία. Να την δεις (και να μη φοβάσαι τους αρουραίους). Στον Stephen King πάντως άρεσε, αφού την χαρακτήρισε μια ταινία που θα μείνει στη μνήμη του, για τις ωραίες εικόνες και τη δυσκολία του να προσαρμόσεις μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση στον κινηματογράφο. Τη σύγκρινε μάλιστα με το There Will be Blood.

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

το bookery's στο goodreads

Bookery'S's books

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
liked it
Σύντομο, πνευματώδες και χιουμοριστικό. Ναι, χιουμοριστικό. Αν το δεις ως σοβαρή επιστημονική προσέγγιση, δεν θα ενθουσιαστείς. αναλυτικότερα στο https://bookerys.blogspot.com/2020/09/carlo-m-cipolla.html
Η Σκιά
really liked it
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης γίνεται καλύτερος από βιβλίο σε βιβλίο. Η Σκιά σχετίζεται θεματολογικά και με την νορβηγική σκηνή του black metal, όπου υπάρχει πολύ ψωμί (αληθινές καταστάσεις που ξεπερνούν την crime μυθιστοριογραφία). Οπότε ένα επι...
Η κουκουβάγια
really liked it
Έχει αδυναμίες φυσικά. Όμως, ξεπερνώνταςτις λεπτομέρειες, έχουμε ένα χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σου υποδεικνύει διαδοχικά ποιος είναι ο ένοχος μέχρι να σταματήσει η μπίλια. Διαβάζεται εύκολα και η αφή...
Άγγελος θανάτου
it was ok
Η Lackberg επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Κακοί διάλογοι, ατελείωτα πρόσωπα (μπόρεσα να μετρήσω 71 χαρακτήρες) και η Ερίκα στα χειρότερά της. Εύκολο ανάγνωσμα για να περάσει η ώρα στην παραλία. Αλλά το είχα ξαναγράψει ότι τελικά η Lackberg...
Όσα ξέρω για την αγάπη
liked it
Ο Ustinov είναι πολυτάλαντος, δεν χωρά αμφιβολία. Εδώ έχουμε μια συλλογή είτε από διηγήματα είτε από αποφθέγματα. Άλλα είναι επιτυχημένα, άλλα όχι. Το χιούμορ του συγγραφέα είναι διακριτό. Φτάνει όμως; αναλυτικότερα στο https://bookerys...

goodreads.com