Δεσποινα Νταλλαρη – Μην Γυρισεις Πισω

Εκδόσεις Πηγή

Έτος έκδοσης: 2023

Σελίδες: 249


ΣΥΝΟΨΗ

Η Εύα, αφού άλλαξε τρόπο ζωής κι άφησε πίσω της τις δυσάρεστες εμπειρίες του παρελθόντος, επιστρέφει μετά από χρόνια στο χωριό της. Τίποτα όμως δεν είναι όπως το άφησε, αφού πλέον το κακό κι η δυστυχία έχει φωλιάσει στις ψυχές των ανθρώπων. Οι παλιοί φίλοι της Εύας δείχνουν απόμακροι και η μητέρα της προβληματισμένη. Όμως, η κάθοδος στην καταπακτή του σπιτιού της θα φέρει στην επιφάνεια την πραγματική αιτία του κακού στο οποίο έχει βυθιστεί ο τόπος, μια δύναμη που υπερβαίνει την ανθρώπινη φύση.

--------------------------

Μην Γυρίσεις Πίσω είναι όχι απλώς ο τίτλος, αλλά το μήνυμα που διαπερνά όλη την ιστορία της Δέσποινας Νταλλαρή. Κεντρικός χαρακτήρας είναι η Εύα, μια νεαρή γυναίκα που μετά τις σπουδές της στην Ιταλία επιστρέφει στον τόπο της. Τίποτε δεν είναι πια το ίδιο και οι δυστυχίες ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος.

Ως προς τον τόπο της αφήγησης μεταφερόμαστε στη Μακρινίτσα, ένα κατά τ’ άλλα πανέμορφο τοπίο στο Πήλιο. Εδώ όμως η Μακρινίτσα έχει κάτι σκοτεινό και μυστηριώδες. Ως περιβάλλον σού δημιουργεί δυσφορία και αυτό οφείλεται στην ίδια την ιστορία που ξεδιπλώνει η συγγραφέας. Οπότε η πλοκή έχει ατμόσφαιρα, έχει κάτι ζοφερό καθ’ όλη τη διάρκειά της, αφού βλέπεις το κακό να έρχεται από τις πρώτες σελίδες. Μάλιστα, κλιμακώνει όμορφα και το δεύτερο μισό του βιβλίου, εκεί που τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά, είναι τόσο ενδιαφέρον που δεν σε αφήνει να το σταματήσεις – διάβασα όλο το βιβλίο σε ένα απόγευμα.

Υπάρχει έντονο το μεταφυσικό στοιχείο, αφού το κακό είναι περισσότερο έννοια, κάτι μυστηριώδες που στοιχειώνει και χειραγωγεί τους ανθρώπους. Εκείνο που κρατώ από το βιβλίο είναι η εικονοπλασία. Κάποιες εικόνες, περιγραφές και διηγήσεις είναι ανατριχιαστικές, βγαλμένες από τον καλό, αγνό τρόμο (αναφέρομαι πχ. στην αλληλεπίδραση νεκρών και ζωντανών και στον τρόπο που το παρελθόν επηρεάζει τις επιλογές των χαρακτήρων). Εξαίρω επίσης δύο αναδρομές στο παρελθόν, τις οποίες βρήκα ευφυέστατες τόσο αφηγηματικά όσο και ως προς το δέσιμο της ιστορίας.

Προσπαθώντας να μαντέψω, θα έλεγα ότι η Νταλλαρή έχει διαβάσει κάμποσο Stephen King, πιθανότατα Edgar Allan Poe, μάλλον το Όνειρα στο Σπίτι της Μάγισσας του H.P. Lovecraft, ενώ βρήκα στοιχεία και από την Εκδίκηση της Yrsa Sigurdardottir.

Επειδή μου αρέσει να γκρινιάζω για λεπτομέρειες, βρήκα υπερβολική την χρήση των σημείων στίξης. Εντελώς υποκειμενικά, δεν προτιμώ τα θαυμαστικά και τα αποσιωπητικά. Στην επιμέλεια έπρεπε να γίνει καλύτερη διαχείριση των κομμάτων, όχι μόνο γιατί είναι πολλά, αλλά γιατί κάμποσα είναι λάθος, κόβοντας την ένταση της ανάγνωσης.

Επομένως, έχουμε μια μακάβρια ιστορία βγαλμένη από την ελληνική επαρχία, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και σωστά δοσμένες ανατροπές. Όλα τούτα δια χειρός μιας νέας δημιουργού σε ένα λογοτεχνικό είδος που δείχνει να έχει μέλλον στα ελληνικά πράγματα. Θα το έβλεπα με ενδιαφέρον και σε ταινία.


ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ; Αν σου αρέσει η πεζογραφία τρόμου και οι μεταφυσικές ιστορίες που έχουν κάτι σκοτεινό και μακάβριο, τότε σίγουρα ναι.

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

το bookery's στο goodreads

Bookery'S's books

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
liked it
Σύντομο, πνευματώδες και χιουμοριστικό. Ναι, χιουμοριστικό. Αν το δεις ως σοβαρή επιστημονική προσέγγιση, δεν θα ενθουσιαστείς. αναλυτικότερα στο https://bookerys.blogspot.com/2020/09/carlo-m-cipolla.html
Η Σκιά
really liked it
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης γίνεται καλύτερος από βιβλίο σε βιβλίο. Η Σκιά σχετίζεται θεματολογικά και με την νορβηγική σκηνή του black metal, όπου υπάρχει πολύ ψωμί (αληθινές καταστάσεις που ξεπερνούν την crime μυθιστοριογραφία). Οπότε ένα επι...
Η κουκουβάγια
really liked it
Έχει αδυναμίες φυσικά. Όμως, ξεπερνώνταςτις λεπτομέρειες, έχουμε ένα χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σου υποδεικνύει διαδοχικά ποιος είναι ο ένοχος μέχρι να σταματήσει η μπίλια. Διαβάζεται εύκολα και η αφή...
Άγγελος θανάτου
it was ok
Η Lackberg επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Κακοί διάλογοι, ατελείωτα πρόσωπα (μπόρεσα να μετρήσω 71 χαρακτήρες) και η Ερίκα στα χειρότερά της. Εύκολο ανάγνωσμα για να περάσει η ώρα στην παραλία. Αλλά το είχα ξαναγράψει ότι τελικά η Lackberg...
Όσα ξέρω για την αγάπη
liked it
Ο Ustinov είναι πολυτάλαντος, δεν χωρά αμφιβολία. Εδώ έχουμε μια συλλογή είτε από διηγήματα είτε από αποφθέγματα. Άλλα είναι επιτυχημένα, άλλα όχι. Το χιούμορ του συγγραφέα είναι διακριτό. Φτάνει όμως; αναλυτικότερα στο https://bookerys...

goodreads.com