8 τηλεοπτικές σειρές που βασίστηκαν σε βιβλία (β' μέρος)


Στο πρώτο μέρος προτιμήσαμε να αναφερθούμε στο περιεχόμενο της διπλής λίστας των 8 σειρών που βασίστηκαν σε βιβλία. Σε αυτό το δεύτερο μέρος θα αρκεστούμε σε ένα σχόλιο.
Ανήκουμε κι εμείς στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν ξέρει κανέναν που βλέπει τηλεόραση. Και μπορεί στην Ελλάδα η τηλεόραση να πάει από το κακό στο χειρότερο, αλλά στο εξωτερικό και ιδίως στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού οι άνθρωποι κάνουν παπάδες εντυπωσιακή δουλειά. Σπουδαίες παραγωγές, σωστή φωτογραφία, δυσθεώρητα budget, συντελεστές με αξιοζήλευτη πορεία στον χώρο του θεάματος και φυσικά σεβασμός στον τηλεθεατή που δεν αρκείται σε προχειροδουλειές από καταχρεωμένα κανάλια που ξέμειναν στην αισθητική των '90s. Όταν ο Έλλην τηλεθεατής βλέπει επανάληψη του Ρετιρέ, στα μεγάλα δίκτυα της Αμερικής βλέπουν κάτι από τα παρακάτω (να ‘ναι καλά τα συνδρομητικά κανάλια, το Netflix και τα torre…γκουχ γκουχ).

Παρακάτω συγκεντρώσαμε άλλες 8 σειρές που βασίστηκαν σε βιβλία.

Δεύτερο μέρος λοιπόν…

1. Dexter
 
 
Η παλαιότερη σειρά που επιλέξαμε σε αυτή τη λίστα (έκανε πρεμιέρα το 2006). Η σειρά των 96 επεισοδίων σάρωσε τα βραβεία: 19 Primetime Emmy, 12 Creative Arts Emmy, 2 Χρυσές Σφαίρες και άλλα. Ο Dexter Morgan εργάζεται ως αναλυτής διασποράς αίματος για λογαριασμό της αστυνομίας του Μαϊάμι. Το βράδυ μετατρέπεται σε ψυχοπαθή serial-killer. Αυτό. Η σειρά βασίζεται στη πρώτη νουβέλα του Jeff Lindsay με τίτλο Darkly Dreaming Dexter (2004), η οποία έγινε σειρά βιβλίων που κατέληξε σε 8 βιβλία μέχρι το 2015. Πάντως η τηλεοπτική μεταφορά ακολούθησε διαφορετική πορεία μετά το πρώτο βιβλίο.


2. Outlander


Εδώ έχουμε ιστορικές αναφορές, καθώς πρόκειται για σειρά εποχής, αλλά και φαντασίας. Η νοσηλεύτρια Claire και ο σύζυγός της και καθηγητής ιστορίας, Frank, βρίσκονται σε ταξίδι αναψυχής στην Σκωτία, όπου επισκέπτονται μέρη ιστορικού ενδιαφέροντος. Κατά τη παρακολούθηση μιας τελετής η Claire θα βρεθεί μυστηριωδώς πίσω στο 1743. Απεγνωσμένη θα ξεκινήσει έναν αγώνα επιβίωσης στο κάστρο των McKenzie. Η σειρά βασίζεται στην ομώνυμη σειρά της Diana Gabaldon που αποτελείται από 9 νουβέλες.


3. The 100


97 χρόνια μετά από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. Οι επιζώντες είναι μόλις 2.400 άτομα, τα οποία ζουν σε έναν δορυφόρο που βρίσκεται σε τροχιά. Καθώς τα περιθώρια στενεύουν 100 από αυτούς στέλνονται στη Γη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δουν τι προοπτικές διαβίωσης υπάρχουν. Φτάνοντας θα βρεθούν σε έναν αφιλόξενο τόπο και θα διαπιστώσουν ότι τελικά δεν έχει αφανιστεί όλη η ανθρωπότητα. Η μάχη για την επιβίωσή τους όμως θα συνεχιστεί και επί γης. Η σειρά βασίζεται σε σειρά βιβλίων (4 στον αριθμό) της Kass Morgan. Να σημειωθεί βέβαια ότι το δέσιμο της τηλεοπτικής σειρά με τις νουβέλες είναι σχετικά χαλαρό.


4. Big Little Lies


Προβληματικές σχέσεις, ένας σχολικός καβγάς και στο φόντο τρεις γυναίκες που θα γίνουν άσπονδες φίλες και αντίστοιχα τρεις οικογένειες με τα δικά τους μυστικά. Σε λίγο μια μικρή παραθαλάσσια πόλη θα συγκλονίζεται από έναν φόνο. Ο Jean-Marc Vallée σκηνοθετεί ένα πλούσιο cast που περιλαμβάνει στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τη Reese Witherspoon, τη Nicole Kidman, τη Shailene Woodley. Στην δεύτερη σεζόν που θα προβληθεί το 2019 προστίθεται και η Meryl Streep. Η σειρά ήταν υποψήφια για 16 βραβεία Emmy (κέρδισε τα μισά). Πήρε και 4 Χρυσές Σφαίρες. Είναι βασισμένη στην ομώνυμη best-seller νουβέλα της Liane Moriarty, που εκδόθηκε το 2014.


5. Sharp Objects


Να ‘τος πάλι ο Jean-Marc Vallée. Μετά την ολοκλήρωση του Big Little Lies ανέλαβε το Sharp Objects, μια μίνι σειρά 8 επεισοδίων (ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο και ολοκληρώθηκε στις 19 Αυγούστου). Εδώ σκηνοθετεί την Amy Adams που υποδύεται την Καμίλ, μια 35χρονη δημοσιογράφο η οποία καλείται να καλύψει δημοσιογραφικά μια δολοφονία δυο ανήλικων κοριτσιών στην γενέτειρά της, μια κωμόπολη που λέγεται Wind Gap. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπη με τους δαίμονές της και θα εμπλακεί μοιραία σε μια νοσηρή κατάσταση που υποβόσκει σε όλη την πόλη. Αργόσυρτη και ατμοσφαιρική η σειρά αποτελεί τηλεοπτική μεταφορά του ντεμπούτου της Gillian Flynn με τον ίδιο τίτλο (Αιχμηρά Αντικείμενα, ελληνιστί).


6. True Blood


Άλλη μία σειρά με βαμπίρ. Το True Blood ακροβατεί σε έναν κόσμο τρόμου και φαντασίας δίνοντας κωμικές ή αισθησιακές πινελιές πότε-πότε. Συχνά αφήνει την αίσθηση ότι θα μπορούσε να είναι ένα καλό b-movie. Σε έναν υπερφυσικό κόσμο η Sookie Stackhouse ερωτεύεται τον Bill Compton, ένα βαμπίρ ηλικίας 173ων ετών, μια σχέση που θα δοκιμαστεί πολλάκις. Η σειρά βρίθει υπερβολών και στερεοτύπων, αλλά καταφέρνει να ισορροπήσει πολύ ωραία. Βασίστηκε σε μια σειρά από 13 βιβλία της Charlaine Harris υπό τον γενικό τίτλο The Southern Vampire Mysteries (γνωστά και ως The True Blood Novels ή The Sookie Stackhouse Novels).


7. Mindhunter


Το Mindhunter είναι ιδιαίτερη περίπτωση, γιατί δεν αφορά ένα βιβλίο μυθοπλασίας. Ο Holden Ford και οι συνεργάτες του ανακρίνουν serial killers για να στοιχειοθετήσουν το ψυχολογικό προφίλ τους. Προσπαθούν να ανιχνεύσουν τον τρόπο σκέψης τους, για να βρουν το κλειδί σε μελλοντικές υποθέσεις. Οι συνεντεύξεις που παρουσιάζονται στην σειρά είναι πραγματικές συνομιλίες με serial killers. Επίσης, έχει βάλει το χεράκι του στην παραγωγή και στη σκηνοθεσία ο David Fincher (Zodiac, Seven, Gone Girl, Fight Club και πολλά άλλα). Η σειρά αντλεί το υλικό της από το βιβλίο του πρώην πράκτορα του FBI, John E. Douglas, και του Mark Olshaker με τον τίτλο Mindhunter: Inside the FBIs Elite Serial Crime Unit, το οποίο περιλαμβάνει και τις πραγματικές συνεντεύξεις.


8. Pretty Little Liars


Η δραματική σειρά μυστηρίου ξεκίνησε για έναν μόνο κύκλο 10 επεισοδίων και κατέληξε να κάνει 7 σεζόν με ένα spin-off να ετοιμάζεται για το 2019. Τέσσερις αποξενωμένες φίλες φαίνεται ότι κρύβουν μεγάλα μυστικά σε μια ήσυχη πόλη που όλοι κρύβουν κάτι. Εδώ κι έναν χρόνο η Alison αγνοείται και οι φίλες έχουν ορκιστεί σιωπή. Όμως τα μηνύματα που λαμβάνουν από έναν μυστηριώδη αποστολέα με το ψευδώνυμο “Α”, ο οποίος γνωρίζει πολλά για την υπόθεση, περιπλέκει τα πράγματα. Η σειρά βασίζεται στην ομώνυμη σειρά 16 βιβλίων της Sara Shepard, έχοντας όμως πολύ χαλαρό δέσιμο (είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο επεισόδιο καλύπτει ένα ολόκληρο βιβλίο 304ων σελίδων).

 

σχετικές αναρτήσεις:
8 τηλεοπτικές σειρές που βασίστηκαν σε βιβλία (α' μέρος)

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

το bookery's στο goodreads

Bookery'S's books

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
liked it
Σύντομο, πνευματώδες και χιουμοριστικό. Ναι, χιουμοριστικό. Αν το δεις ως σοβαρή επιστημονική προσέγγιση, δεν θα ενθουσιαστείς. αναλυτικότερα στο https://bookerys.blogspot.com/2020/09/carlo-m-cipolla.html
Η Σκιά
really liked it
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης γίνεται καλύτερος από βιβλίο σε βιβλίο. Η Σκιά σχετίζεται θεματολογικά και με την νορβηγική σκηνή του black metal, όπου υπάρχει πολύ ψωμί (αληθινές καταστάσεις που ξεπερνούν την crime μυθιστοριογραφία). Οπότε ένα επι...
Η κουκουβάγια
really liked it
Έχει αδυναμίες φυσικά. Όμως, ξεπερνώνταςτις λεπτομέρειες, έχουμε ένα χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σου υποδεικνύει διαδοχικά ποιος είναι ο ένοχος μέχρι να σταματήσει η μπίλια. Διαβάζεται εύκολα και η αφή...
Άγγελος θανάτου
it was ok
Η Lackberg επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Κακοί διάλογοι, ατελείωτα πρόσωπα (μπόρεσα να μετρήσω 71 χαρακτήρες) και η Ερίκα στα χειρότερά της. Εύκολο ανάγνωσμα για να περάσει η ώρα στην παραλία. Αλλά το είχα ξαναγράψει ότι τελικά η Lackberg...
Όσα ξέρω για την αγάπη
liked it
Ο Ustinov είναι πολυτάλαντος, δεν χωρά αμφιβολία. Εδώ έχουμε μια συλλογή είτε από διηγήματα είτε από αποφθέγματα. Άλλα είναι επιτυχημένα, άλλα όχι. Το χιούμορ του συγγραφέα είναι διακριτό. Φτάνει όμως; αναλυτικότερα στο https://bookerys...

goodreads.com