8 τηλεοπτικές σειρές που βασίστηκαν σε βιβλία (α' μέρος)

Σήμερα τα μπλέξαμε λίγο. Κάτι το βιβλίο, κάτι οι σειρές, είπαμε να τα κάνουμε ένα: ξένες σειρές που βασίστηκαν σε βιβλία ή αλλιώς, βιβλία που έγιναν τηλεοπτικές σειρές.
Και για να προλάβουμε τις ενστάσεις, είπαμε “8 τηλεοπτικές σειρές που βασίστηκαν σε βιβλία” και όχι “Οι 8 τηλεοπτικές σειρές...”. Ξέρουμε ότι αφήσαμε πολλές απ' έξω. Στην πραγματικότητα, η αρχική μας λίστα ανερχόταν ούτε λίγο ούτε πολύ... σε 107 σειρές που προέρχονται από βιβλία. Επιλέξαμε λοιπόν να κάνουμε μια διαλογή και να τις χωρίσουμε (αυθαίρετα) σε δύο μέρη των 8 (+1 bonus), εκείνων τουλάχιστον για τις οποίες έχουμε άποψη. Κάποια στιγμή, όταν βρούμε το ψυχικό σθένος, θα αποτολμήσουμε να κάνουμε και μια αντίστοιχη λίστα με ελληνικές σειρές.
Δεν θα συμπεράνουμε βέβαια με περισπούδαστο ύφος ότι “το βιβλίο ήταν καλύτερο” ή το αντίστροφο. Πρώτον, γιατί δεν θέλουμε. Και δεύτερον, γιατί είναι άτοπο και άνευ ουσίας. Προτιμήσαμε επίσης να μην αξιολογήσουμε τις σειρές ούτε να σχολιάσουμε κατά πόσο πέτυχαν ή απέτυχαν (αν και -μεταξύ μας- μια χαρά τα πήγαν σε γενικές γραμμές).

Πρώτο μέρος λοιπόν και ξεκινάμε από το αναμενόμενο:

1. Game of Τhrones


Όσο η σειρά γίνεται θρύλος, τα βιβλία πουλούν περισσότερα από 60 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον 45 γλώσσες. 7 βασίλεια, διεκδικητές του θρόνου, ήρωες και αντι-ήρωες, ο καθένας με τη δική του οπτική. Αμέτρητοι χαρακτήρες, πολλές σκοτεινές συνωμοσίες,  ραδιουργίες, προδοσίες, επικές μάχες, σεξ, βία και αιματοχυσία. Βέβαια, η σειρά έχει πάρει πλέον διαφορετικό δρόμο από τα βιβλία, τα οποία και προσπέρασε χρονικά. Χορταστικό πακέτο σε κάθε περίπτωση. Η πασίγνωστη αμερικάνικη σειρά της HBO βασίζεται στην σειρά βιβλίων του George R. R. Martin που ξεκίνησε υπό τον τίτλο A Song of Ice and Fire (τον λες και λίγο spoiler τον τίτλο, αν το καλοσκεφτείς).


2. Thirteen Reasons Why


Επίσης, αρκετά επιτυχημένη (ιδίως στο εφηβικό και νεανικό κοινό) σειρά μυστηρίου που αφηγείται την ιστορία της Χάνα, η οποία έχει αυτοκτονήσει. Πριν το κάνει όμως, ηχογράφησε 13 κασέτες, κάθε μια με ένα από τους 13 λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την πράξη οι άνθρωποι γύρω της (εξού κι ο τίτλος). Οπωσδήποτε θίγει επίκαιρα και ευαίσθητα θέματα της νεανικής ηλικίας, όπως ο εφηβικός εκφοβισμός. Εκτός από το ενδιαφέρον της η σειρά, που αποτελείται από 13 επεισόδια, έχει και διδακτικό χαρακτήρα. Πρόκειται για την τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Jay Asher.


3. The Strain



Η σειρά εκτυλίσσεται στη Νέα Υόρκη, που απειλείται από μια ολοκληρωτική καταστροφή μετά την εμφάνιση μιας επιδημίας που μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε κάτι μεταξύ βαμπίρ και ζόμπι. Ο Ephraim Goodweather και οι σύντροφοί του προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωσή της. Έτσι, η ιστορία εξελίσσεται σε έναν ανελέητο πόλεμο μεταξύ ανθρώπων και βαμπίρ. Σκοτεινό, μυστηριώδες, gore και αγωνιώδες. Η σειρά ακολουθεί πιστά την πορεία της τριλογίας Το Ίχνος – Η Πτώση – Η Αιώνια Νύχτα των Gillermo del Toro και Chuck Hogan. Μάλιστα, ο del Toro βρίσκεται πίσω από την επιμέλεια και την παραγωγή.


4. The Leftovers


Άλλη μία αμερικανική παραγωγή από την HBO. Η σειρά ξεκινάει με το 2% του πληθυσμού (ήτοι 140 εκ. άνθρωποι) να εξαφανίζεται μια συγκεκριμένη μέρα, στις 14 Οκτωβρίου του 2011. Το θέμα βέβαια δεν είναι που πήγαν οι εξαφανισμένοι, αλλά τι έμεινε πίσω και πώς διαχειρίστηκαν την κατάσταση οι υπόλοιποι. Οι απαντήσεις θα αναζητηθούν παντού, αποδεικνύοντας την συνθετότητα της ύπαρξης. Μια σειρά που λατρεύτηκε από τους κριτικούς, αλλά όχι και τόσο από τους τηλεθεατές, από τους οποίους απαιτεί πίστη και αφοσίωση. Βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Tom Perrotta, ο οποίος φυσικά συμμετέχει στην παραγωγή της.


5. The Handmaid’s Tale


Στο δυστοπικό (;) μέλλον μια θεοκρατική στρατιωτική δικτατορία, η Γίλεαδ, έχει διαμορφώσει εντελώς διαφορετικά την κοινωνική οργάνωση της Αμερικής. Η στειρότητα λόγω του μολυσμένου περιβάλλοντος εξαπλώνεται σαν ασθένεια. Οι γυναίκες δεν έχουν καθόλου δικαιώματα, απαγορεύεται να δουλεύουν, να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή ιδιοκτησία. Χρησιμοποιούνται μόνο για την αναπαραγωγή. Ομοφυλόφιλοι, ιερείς διάφορων θρησκειών και γιατροί απαγχονίζονται δημόσια και οι τύποι με τα μαύρα επιτηρούν τα πάντα. Σκοτεινό, κλειστοφοβικό, βίαιο, σχεδόν αληθινό. Η τηλεοπτική μεταφορά προέρχεται από την ομώνυμο βιβλίο της Margaret Atwood.


6. The Man in the High Castle


Εδώ πάμε πίσω σε ένα δυστοπικό παρελθόν. Η ναζιστική Γερμανία και η Ιαπωνία έχουν κερδίσει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά κι ενώ ο πλανήτης έχει μοιραστεί ανάμεσα στις δύο χώρες, η Αμερική ζει κάτω από καθεστώς φόβου και εκφασισμού. Η σημαία έχει αλλάξει και οι λίγοι εναπομείναντες Εβραίοι υποφέρουν και ζουν με ψεύτικα στοιχεία, οι μειονότητες βασανίζονται και οι ανάπηροι θανατώνονται. Η παρτίδα σε αυτό το σκοτεινό γεωπολιτικό σκάκι παίζεται ακόμα. Τηλεοπτική μεταφορά που μας πάει πίσω στο 1962, στην νουβέλα του Philip K. Dick με τον ίδιο τίτλο.


7. House of Cards


Ο Francis Underwood, ένα μέλος του Κογκρέσου, αν και συμβάλλει με την παράταξή του να κερδηθούν οι εκλογές, δεν ανταμοίβεται με υπουργική θέση, όπως περίμενε. Και δεν είναι διατεθιμένος να το αφήσει έτσι. Ο Underwood και η σύζυγός του, αμφότεροι αδίστακτοι, πανούργοι και αχάριστοι, θα παίξουν σκληρό πόκερ για να εξοντώσουν έναν-έναν τους εσωκομματικούς αντιπάλους. Δυναμική πλοκή κατά την οποία το ένα γεγονός διαδέχεται το άλλο σε έναν καταιγισμό δράσης και αποκαλύψεων. Η σειρά έχει τις καταβολές της στην μίνι σειρά 4 επεισοδίων παραγωγής BBC το 1990 και κατ' επέκταση στην ομώνυμη νουβέλα του βρετανού Michael Dobbs.


8. Orange is the new black


Μια σειρά που ακροβατεί μεταξύ δράματος και κωμωδίας. Η bisexual Piper Chapman, αναγκάζεται να περάσει 15 μήνες στην φυλακή, όταν την κατέδωσε η πρώην της που συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών. Η προσαρμογή της εκεί, όπως ήταν αναμενόμενο, θα αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Αξιοσημείωτος είναι ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της σειράς, καθώς και το γεγονός ότι περιλαμβάνει χαρακτήρες διαφορετικών σεξουαλικών προτιμήσεων (την διεμφυλική κρατούμενη Sophia Burset υποδύεται η επίσης διεμφυλική Laverne Cox). Η σειρά αποτελεί μεταφορά του βιβλίου Orange is the New Black: My year in a women's prison της Piper Kerman, η οποία αφηγείται την παραπάνω περιπέτεια όπως την έζησε η ίδια.


bonus: The Walking Dead


Ο σερίφης Rick Grimes επανέρχεται από κώμα και συνειδητοποιεί ότι ο κόσμος έχει κατακλυστεί από ζόμπι. Έκτοτε ξεκινά ένας αγώνας δρόμου κι επιβίωσης απέναντι σε μια στρατιά από αδηφάγα ζόμπι, αλλά και ανθρώπους που θα αποδειχθούν το ίδιο αιμοσταγείς. Ο λόγος που το The Walking Dead μπαίνει ως bonus είναι το γεγονός ότι πρόκειται για graphic novel σειρά που ξεκίνησε το 2003. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια ασπρόμαυρη σειρά κόμικ του Robert Kirkman και των σχεδιαστών Tony Moore και Charlie Adlard (έβδομο τεύχος) με τον ίδιο τίτλο. Σειρά και graphic novel συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

διαβάστε το δεύτερο μέρος εδω

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

το bookery's στο goodreads

Bookery'S's books

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
liked it
Σύντομο, πνευματώδες και χιουμοριστικό. Ναι, χιουμοριστικό. Αν το δεις ως σοβαρή επιστημονική προσέγγιση, δεν θα ενθουσιαστείς. αναλυτικότερα στο https://bookerys.blogspot.com/2020/09/carlo-m-cipolla.html
Η Σκιά
really liked it
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης γίνεται καλύτερος από βιβλίο σε βιβλίο. Η Σκιά σχετίζεται θεματολογικά και με την νορβηγική σκηνή του black metal, όπου υπάρχει πολύ ψωμί (αληθινές καταστάσεις που ξεπερνούν την crime μυθιστοριογραφία). Οπότε ένα επι...
Η κουκουβάγια
really liked it
Έχει αδυναμίες φυσικά. Όμως, ξεπερνώνταςτις λεπτομέρειες, έχουμε ένα χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σου υποδεικνύει διαδοχικά ποιος είναι ο ένοχος μέχρι να σταματήσει η μπίλια. Διαβάζεται εύκολα και η αφή...
Άγγελος θανάτου
it was ok
Η Lackberg επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Κακοί διάλογοι, ατελείωτα πρόσωπα (μπόρεσα να μετρήσω 71 χαρακτήρες) και η Ερίκα στα χειρότερά της. Εύκολο ανάγνωσμα για να περάσει η ώρα στην παραλία. Αλλά το είχα ξαναγράψει ότι τελικά η Lackberg...
Όσα ξέρω για την αγάπη
liked it
Ο Ustinov είναι πολυτάλαντος, δεν χωρά αμφιβολία. Εδώ έχουμε μια συλλογή είτε από διηγήματα είτε από αποφθέγματα. Άλλα είναι επιτυχημένα, άλλα όχι. Το χιούμορ του συγγραφέα είναι διακριτό. Φτάνει όμως; αναλυτικότερα στο https://bookerys...

goodreads.com