Νικος Φαρουπος – Εφιαλτης – η απολογια
Εκδόσεις Κέδρος
Έτος έκδοσης:2017
Σελίδες: 235
ΣΥΝΟΨΗ
Ο Εφιάλτης είναι συνυφασμένος με την εσχάτη προδοσία. Είναι εκείνος που πρόδωσε τους Λακεδαιμόνιους στις Θερμοπύλες. Κι αν όμως δεν ήταν προδότης; Αν έπεσε θύμα σκευωρίας; Αν απλώς ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος; Τι θα έλεγε τότε ως απολογία, σαν εξομολόγηση;
-----------------------
Ο Εφιάλτης έχει συνδέσει το όνομά του με την προδοσία. Στη λαϊκή παράδοση είναι εκείνος που πρόδωσε τον ολιγάριθμο στρατό των Λακεδαιμονίων στις Θερμοπύλες. Στην ποπ κουλτούρα αποδόθηκε μέσα από την ταινία-graphic novel ως ένας τερατόμορφος μοχθηρός τύπος. Αν όμως δεν ήταν πραγματικά προδότης; αν απλώς έπρεπε κάποιος να την πληρώσει; Κι έπειτα είναι και το άλλο: πόσο αξιόπιστη είναι η ιστοριογραφία της εποχής;
Ο Νίκος Φαρούπος φτιάχνει μια (υποθετική) απολογία του Εφιάλτη. Σε α’ ενικό αφηγείται τη δική του ιστορία αναφερόμενος στον Σπαρτιάτη ολυμπιονίκη Αριστοκλή. Ξεκινά από νωρίς κάνοντας αναδρομή στην παιδική του ηλικία, στην ενηλικίωσή του, ακόμη και στην προσωπική του ζωή. Αναφέρεται στη σύζυγό του, την Ιλάειρα και στην τύχη της, ενώ αφιερώνει αρκετή έκταση στον ιστοριογράφο Ηρόδοτο, τον οποίο εχθρεύεται και αμφισβητεί.
Ο τρόπος και το ύφος γραφής έχουν πολύ ενδιαφέρον. Μάλιστα, ο Φαρούπος έχει κάνει ενδελεχή ιστορική έρευνα κι έτσι είναι συνεπής όχι μόνο στην απόδοση του κλίματος, αλλά και στην ιστορική ακρίβεια των γεγονότων. Βλέπει τα πράγματα αντικειμενικά και ρεαλιστικά μέσα από το ιστορικό φίλτρο της εποχής. Θεωρεί (σωστά) ότι η ιστορία των Τριακοσίων δεν είναι ακριβώς αυτή που έχει διασωθεί στη μαζική και απλοποιημένη γνώση. Βρήκα επίσης πολύ βοηθητικό το υπόμνημα στο οποίο καταγράφονται ιστορικά στοιχεία και σχολιάζονται οι συνθήκες της εποχής.
Εκείνο που μου κλώτσησε κάπως ήταν οι μεταπηδήσεις του πρωτοπρόσωπου αφηγητή σε ιστορίες που είτε ήταν ασύνδετες είτε πλατείαζαν την κεντρική αφήγηση. Ενώ υφολογικά με κρατούσαν στο κλίμα, με πετούσαν έξω από την κατεξοχήν ιστορία της προδοσίας.
ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ; Αν ιστορικά μυθιστορήματα και μάλιστα εκείνης της εποχής είναι του ενδιαφέροντός σου...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου