Cara Hunter – Μπροστα στα Ματια τους
Πρωτότυπος τίτλος: Cara Hunter – Close to Home (2018)
Εκδόσεις Διόπτρα
Μετάφραση: Νοέλα Ελιασά
Έτος ελληνικής έκδοσης: 2019
Σελίδες: 366
ΣΥΝΟΨΗ
Η 8χρονη Ντέιζι εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια ενός μπάρμπεκιου πάρτι που κάνουν οι γονείς της. Ο Άνταμ Φόλει προσπαθεί να ξεδιπλώσει το νήμα της εξαφάνισης, μάλλον απαγωγής, ίσως δολοφονίας της μικρής, ενώ όλοι οι τριγύρω μοιάζουν εξίσου ένοχοι. Γρήγορα ξεπηδούν μυστικά που τους καθιστούν όλους ύποπτους.
----------------------------
Το Μπροστά στα Μάτια τους είναι το πρώτο μυθιστόρημα κι ακολούθησε Το Διπλανό Σπίτι. Τα διάβασα ανάποδα βέβαια, αλλά και στα δύο μπορώ να διακρίνω την ίδια μανιέρα και τρόπο γραφής.
Κι εδώ η Hunter παρεμβάλει ειδησιογραφικά γεγονότα κι ανακοινώσεις, δημόσιες τοποθετήσεις στο twitter και ντοκουμέντα καταθέσεων (όλα με διαφορετικές γραμματοσειρές). Κάνει επίσης συχνά αναδρομές στο παρελθόν. Τέλος, αλλάζει τα πρόσωπα της αφήγησης και την εστίαση από μηδενική σε εσωτερική κι από τριτοπρόσωπη σε πρωτοπρόσωπη.
Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα, αλλά άβολη. Είναι από τα θέματα εκείνα που δεν θέλεις να τα βλέπεις μπροστά σου. Μιλάμε για ενδο-οικογενειακή βία, παιδικές κακοποιήσεις, εξαφάνιση μιας 8χρονης, bullying, αυτοχειρία κλπ. Οπότε δεν είναι ευχάριστο ανάγνωσμα, ιδίως από τη στιγμή που δεν έχει και τίποτε διδακτικό.
Η Hunter είναι καλή αφηγήτρια. Ξέρει να πλέκει την ιστορία της με αμεσότητα και ρεαλισμό. Αυτός ο ρεαλισμός είναι που με δυσκόλεψε ψυχολογικά και συναισθηματικά. Όσα περιγράφει κι ο τρόπος που τα αφηγείται είναι πράγματα που συμβαίνουν δίπλα μας καθημερινά, καταστάσεις που ξεφεύγουν από τη μυθοπλασία. Η αίσθηση ότι “ναι, αυτό είναι κάτι που υποπτεύομαι ότι βιώνουν πολλοί άνθρωποι” δυσκολεύει λίγο την κατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Hunter θίγει ακριβώς την επιρροή των media και των κοινωνικών δικτύων σε κοινωνικές υποθέσεις. Πιάνει σωστά τον παλμό του όχλου, αλλά και την δράση του καθενός που ασφυκτιά στην προσωπική του ζωή. Δείχνει καλά τι συμβαίνει σε κοινωνίες που η (αυτό)εικόνα έχει μεγαλύτερη σημασία από την ουσία.
Ως προς τους χαρακτήρες, ενώ είναι αληθοφανείς και καλά χτισμένοι, είναι όλοι τους αντιπαθητικοί. Δεν σε ξεγελά κανείς, είναι όλοι τους χάλια.
Προσθέτω στη συνολική εικόνα μικρές παραλείψεις στην επιμέλεια: καναδυό ορθογραφικά και κάτι άκυρα εισαγωγικά.
ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ; Αν σου πάει αυτή η θεματολογία, ναι.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου