8 πραγματα που δεν ηξερες για τον Stephen King Ι


1. Ο Stephen King δίδασκε αγγλική γλώσσα, όσο προσπαθούσε να συγγράψει. Το πρώτο του χειρόγραφο δεν του άρεσε και το ξεφορτώθηκε στα σκουπίδια. Το περιμάζεψε η γυναίκα του, Tabitha, και τον έπεισε να προσπαθήσει ξανά. Κάπως έτσι προέκυψε το πρώτο του μυθιστόρημα Carrie. Μετά από δεκάδες απορρίψεις ο εκδοτικός οίκος Doubleday συμφώνησε να το εκδώσει το 1974.

2. Έχει εκδώσει περίπου 32.000 σελίδες συνολικά, πάνω από 200 διηγήματα, 59 μυθιστορήματα, 5 δοκίμια. Η βιβλιογραφία του τον ξεπερνά σε ύψος κι αυτό είναι ενδεικτικό, όταν μιλάμε για έναν άνθρωπο ύψους 1,95.

3. Δεν είναι ο μόνος συγγραφέας στην οικογένεια. Ο πατέρας του (που τους εγκατέλειψε) έγραφε. Η γυναίκα του έχει εκδώσει 7 μυθιστορήματα. Οι δυο γιοι του είναι συγγραφείς (ο ένας με ψευδώνυμο Joe Hill) και η νύφη του επίσης συγγραφέας.

4. Στις δεκαετίες του ΄70 και ΄80 ο King είχε εθιστεί στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Ο ίδιος ισχυρίζεται (“όχι με περηφάνια ή ντροπή, απλώς με λύπη”) ότι δεν θυμάται καν την συγγραφή του Cujo. Απεξαρτήθηκε στα τέλη του ΄80.

5. Το 1999 ο King χτυπήθηκε από ένα μίνι βαν. Τραυματίστηκε πολύ σοβαρά σε όλο το σώμα κι απέκτησε πολλαπλά κατάγματα. Ανακοίνωσε ότι σταματά τη συγγραφή (έγραψε άλλα 35 βιβλία έκτοτε). Αργότερα, ανακοίνωσε ότι αγόρασε το όχημα για $1.500, ώστε να το καταστρέψει. Η άλλη εκδοχή λέει ότι ήταν ιδέα των δικηγόρων του, ώστε αυτό να μην καταλήξει στο e-bay.

6. Έχει δημιουργήσει τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς, έπαιζε σε μπάντα, του αρέσουν οι Ramones. Γι’ αυτό χρησιμοποίησε στίχους του Blitzkrieg Bop στο Pet Sematary). Η μπάντα ανταπέδωσε με το ομώνυμο τραγούδι.

7. Γράφει ακόμα χειρόγραφα και μάλιστα με πένα. Πολυγραφότατος ων, έγραφε τουλάχιστον 2.000 λέξεις τη μέρα (χονδρικά 5 σελίδες). Ο τρόπος που οργανώνει το γράψιμό του διαφέρει από τον κανόνα. Δεν κρατά σημειώσεις, “δεν κάνει spoil στον εαυτό του”, όπως λέει. “Αν μια ιδέα πρέπει να την σημειώσεις για να την θυμάσαι, δεν είναι καλή ιδέα” (ή κάπως έτσι) τον θυμάμαι να λέει σε μια διάλεξη.

8. Διαβάζει πολύ. “Αν δεν έχεις χρόνο για διάβασμα, δεν έχεις και για γράψιμο” λέει. Γι’ αυτό κατέχει 17.000 βιβλία και διαβάζει καμιά 80αριά τον χρόνο.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

το bookery's στο goodreads

Bookery'S's books

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
liked it
Σύντομο, πνευματώδες και χιουμοριστικό. Ναι, χιουμοριστικό. Αν το δεις ως σοβαρή επιστημονική προσέγγιση, δεν θα ενθουσιαστείς. αναλυτικότερα στο https://bookerys.blogspot.com/2020/09/carlo-m-cipolla.html
Η Σκιά
really liked it
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης γίνεται καλύτερος από βιβλίο σε βιβλίο. Η Σκιά σχετίζεται θεματολογικά και με την νορβηγική σκηνή του black metal, όπου υπάρχει πολύ ψωμί (αληθινές καταστάσεις που ξεπερνούν την crime μυθιστοριογραφία). Οπότε ένα επι...
Η κουκουβάγια
really liked it
Έχει αδυναμίες φυσικά. Όμως, ξεπερνώνταςτις λεπτομέρειες, έχουμε ένα χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σου υποδεικνύει διαδοχικά ποιος είναι ο ένοχος μέχρι να σταματήσει η μπίλια. Διαβάζεται εύκολα και η αφή...
Άγγελος θανάτου
it was ok
Η Lackberg επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Κακοί διάλογοι, ατελείωτα πρόσωπα (μπόρεσα να μετρήσω 71 χαρακτήρες) και η Ερίκα στα χειρότερά της. Εύκολο ανάγνωσμα για να περάσει η ώρα στην παραλία. Αλλά το είχα ξαναγράψει ότι τελικά η Lackberg...
Όσα ξέρω για την αγάπη
liked it
Ο Ustinov είναι πολυτάλαντος, δεν χωρά αμφιβολία. Εδώ έχουμε μια συλλογή είτε από διηγήματα είτε από αποφθέγματα. Άλλα είναι επιτυχημένα, άλλα όχι. Το χιούμορ του συγγραφέα είναι διακριτό. Φτάνει όμως; αναλυτικότερα στο https://bookerys...

goodreads.com