Women Make Film [2018]

Σειρά ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Mark Cousins

Επεισόδια: 14

Διάρκεια επεισοδίου: 60’

Χώρα παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο


ΣΥΝΟΨΗ (από το Ertflix)

Η κληρονομιά και ο ρόλος των γυναικών στην εξέλιξη της Τέχνης του Κινηματογράφου, είναι το θέμα της νέας σειράς ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη και ιστορικού κινηματογράφου Μαρκ Κάζινς, συνολικής διάρκειας 14 ωρών, την οποία κινηματογραφούσε επί τέσσερα χρόνια. Χρησιμοποιώντας το υλικό, με τη μορφή βιβλίου ιστορίας, χωρισμένου σε 40 κεφάλαια, είναι ένα ταξίδι στο έργο των γυναικών στη μεγάλη οθόνη, που καλύπτει πολλές και διαφορετικές πτυχές, από το είδος και τη θεματολογία των ταινιών μέχρι τις επιδόσεις σε συγκεκριμένους τομείς της κινηματογραφικής τέχνης. Μια διαδρομή από την πρώιμη σιωπηλή δουλειά της Γαλλίδας ιδιοκτήτριας στούντιο Άλις Γκι Μπλας έως την Κίρα Μουράτοβα στη Ρωσία, τις Ντόροθι Αρζνερ και Κάθριν Μπίγκελοου στις ΗΠΑ και την Γουάνγκ Πινγκ στην Κίνα, υπό τον Μάο.

-----------------------------------

Κοίτα τώρα διαμαντάκι που ήρθε από το Ertflix… Το Women Make Film είναι σειρά ντοκιμαντέρ (δρόμου, όπως αυτοπροσδιορίζεται) με 14 επεισόδια μιας ώρας. Έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2018 και ήταν υποψήφιο καλύτερο ντοκιμαντέρ. Αμέσως μετά προβλήθηκε από την διαδικτυακή πλατφόρμα του βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.

Το ντοκιμαντέρ προέρχεται από έναν γνώριμο στο είδος, τον Mark Cousins, που έχει κάνει και το συναφές Η Οδύσσεια του Κινηματογράφου (The story of film: Odyssey). Το θέμα εδώ αρχικά φαίνεται να είναι γυναίκες σκηνοθέτιδες, όπως φανερώνει κι ο τίτλος. Μα είναι ακόμα περισσότερα. Αλλά ας τα πάρουμε ένα ένα.

Πόσες γυναίκες σκηνοθέτιδες ξέρεις;... Ακριβώς, πιθανότατα τόσες ξέρω κι εγώ. Περίεργο δεν είναι; Κι όμως γυναίκες δημιουργοί έχουν παρουσιάσει εξαιρετικές δουλειές, κάποιες ίσως να τις έχεις δει, αλλά να μη στάθηκες -όπως κι εγώ- στο όνομα των συντελεστών. Το Wayne's World της Penelope Spheeris, για παράδειγμα, ή το Selma της Ava DuVernay και το Pet Sematary της Mary Lambert ίσως να είναι μέσα σε αυτές. Αδικία τόσο για τις ίδιες, όσο και για τον κινηματογράφο γενικότερα. Στο Women Make Film αναφέρονται 183 σκηνοθέτιδες από όλο τον κόσμο και καλύπτουν πάνω από έναν αιώνα οπτικοακουστικής παραγωγής. Μάλιστα, η αναφορά δεν είναι επιφανειακή, ούτε περιορίζεται σε μια μνεία. Για καθεμιά προβάλλονται και σχολιάζονται αποσπάσματα των ταινιών τους.

Κι εδώ έρχεται το δεύτερο σπουδαίο πράγμα της σειράς. Αυτό που σε παρασύρει περισσότερο είναι η σπουδή που γίνεται μέσω του ντοκιμαντέρ. Το Women Make Film χωρίζεται σε 40+1 ενότητες που είναι ουσιαστικά μια πρακτική εφαρμογή κινηματογραφικής αφήγησης. Οι ενότητες αφορούν το άνοιγμα μιας ταινίας, τον ρυθμό, την αληθοφάνεια, το στήσιμο διαλόγων, ο χτίσιμο των χαρακτήρων κ.α. Περιλαμβάνουν επίσης τρόπους με τους οποίους προσεγγίζει ο δημιουργός θέματα όπως ο θάνατος, η θρησκεία, η πολιτική, το σεξ κ.λπ. Το διδακτικό κομμάτι του ντοκιμαντέρ δεν μπορείς και δεν πρέπει να το παραβλέψεις, ιδίως αν σε ενδιαφέρει λίγο περισσότερο το θεωρητικό και πρακτικό σκέλος του κινηματογράφου.

Στα συν βάλε και την αφήγηση που την επωμίζονται οι Jane Fonda, Adjoa Andoh, Kerry Fox, Thandiwe Newton, Tilda Swinton, Sharmila Tagore και Debra Winger. Και την αίσθηση road movie που αποπνέει το εγχείρημα.

Το αρνητικό εδώ είναι ότι το Ertflix διατηρεί τα επεισόδια για πολύ σύντομο διάστημα στην πλατφόρμα. Για παράδειγμα, την μέρα που ανέβηκε το τρίτο επεισόδιο (24/1/22) κατέβαινε το πρώτο. Γενικά, τα κρατά για δύο βδομάδες, άρα σε θέλει εκεί και μάλιστα χωρίς τη δυνατότητα επαναπροβολής μετά από λίγο καιρό. Κρίμα, γιατί όντως πρόκειται για όμορφη δουλειά και μάλιστα αρκετά διδακτική (εξού και ο λόγος επαναπροβολής).

Πατώντας εδώ μπορείς να επισκεφθείς το site του Women Make Film, που έχει πλήρες υλικό για τα πάντα, webinars, καταλόγους, αρχειακό υλικό, οδηγίες σπουδών και πολλά ακόμα. Γενικότερα, γίνεται πολλή δουλειά στην υποστήριξη γυναικών δημιουργών.


ΝΑ ΤΟ ΔΩ; Σπεύδε όσο προλαβαίνεις.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

το bookery's στο goodreads

Bookery'S's books

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
liked it
Σύντομο, πνευματώδες και χιουμοριστικό. Ναι, χιουμοριστικό. Αν το δεις ως σοβαρή επιστημονική προσέγγιση, δεν θα ενθουσιαστείς. αναλυτικότερα στο https://bookerys.blogspot.com/2020/09/carlo-m-cipolla.html
Η Σκιά
really liked it
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης γίνεται καλύτερος από βιβλίο σε βιβλίο. Η Σκιά σχετίζεται θεματολογικά και με την νορβηγική σκηνή του black metal, όπου υπάρχει πολύ ψωμί (αληθινές καταστάσεις που ξεπερνούν την crime μυθιστοριογραφία). Οπότε ένα επι...
Η κουκουβάγια
really liked it
Έχει αδυναμίες φυσικά. Όμως, ξεπερνώνταςτις λεπτομέρειες, έχουμε ένα χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σου υποδεικνύει διαδοχικά ποιος είναι ο ένοχος μέχρι να σταματήσει η μπίλια. Διαβάζεται εύκολα και η αφή...
Άγγελος θανάτου
it was ok
Η Lackberg επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Κακοί διάλογοι, ατελείωτα πρόσωπα (μπόρεσα να μετρήσω 71 χαρακτήρες) και η Ερίκα στα χειρότερά της. Εύκολο ανάγνωσμα για να περάσει η ώρα στην παραλία. Αλλά το είχα ξαναγράψει ότι τελικά η Lackberg...
Όσα ξέρω για την αγάπη
liked it
Ο Ustinov είναι πολυτάλαντος, δεν χωρά αμφιβολία. Εδώ έχουμε μια συλλογή είτε από διηγήματα είτε από αποφθέγματα. Άλλα είναι επιτυχημένα, άλλα όχι. Το χιούμορ του συγγραφέα είναι διακριτό. Φτάνει όμως; αναλυτικότερα στο https://bookerys...

goodreads.com