Don't Look Up [2021]

Σενάριο: Adam McKay

Σκηνοθεσία: Adam McKay

Διάρκεια: 139’

Παραγωγή: ΗΠΑ

Εμφανίζονται: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Jonah Hill, Himesh Patel, Kid Cudi, Matthew Perry, Tomer Sisley, Rob Morgan.


ΣΥΝΟΨΗ

Δύο επιστήμονες εντοπίζουν έναν αστεροειδή που κατευθύνεται προς τη Γη. Η ανθρωπότητα έχει 6 μήνες και 14 μέρες να αντιδράσει. Κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά. Κάθε πλευρά προσπαθεί να ερμηνεύσει την κατάσταση ανάλογα με το πώς βολεύει και να αξιοποιήσει το γεγονός για δικό της όφελος. Ο διχασμός μοιάζει αναπόφευκτος (και γιατί όχι, εδώ που τα λέμε;).

------------------------

Το Don’t Look Up (Μη Κοιτάτε Πάνω) είναι η mainstream παραγωγή με την οποία το Netflix αποχαιρέτησε το 2021. Έκανε πρεμιέρα στις 24 Δεκεμβρίου κι από τότε φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των πιο δημοφιλών. Κι όχι άδικα. Και μόνο το cast να δεις έχει ενδιαφέρον: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett… Βάλε και το ποπ είδωλο Ariana Grande που υποδύεται (κάτι σαν) τον εαυτό της. Μάλιστα, το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι παρουσιάζονται σε ρόλους που δεν τους έχουμε συνηθίσει και συνολικά σε ένα concept που δεν έχουμε συνηθίσει.

Το Don’t Look Up είναι μια μαύρη κωμωδία που σατιρίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα και τον τρόπο με την οποία την προσλαμβάνουμε. Ένα δίδυμο αστρονόμων ενημερώνει την κυβέρνηση για την επικείμενη σύγκρουση αστεροειδούς στη Γη. Έκτοτε ξεκινά ένας ολόκληρος παραλογισμός. Η κυβέρνηση αδιαφορεί, η Πρόεδρος εκτιμά μόνο το πολιτικό κόστος, τα social media κανιβαλίζουν ό,τι βρουν στο διάβα τους, οι influencers το βιολί τους και γενικά μια κοινωνία σε φούσκα.

Η ταινία λέει μεγάλες αλήθειες στις μικρές υποπλοκές. Ο συνεργάτης της Προέδρου είναι ο γιος της. Ο ζάμπλουτος επιχειρηματίας (που ασχολείται με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, κάπου παραπέμπει όλα αυτό) κάνει ό,τι θέλει την κυβέρνηση. Ένας ήρωας αμερικάνος, βετεράνος του στρατού, ξερνά ρατσισμό με άφθονες δόσεις ηλιθιότητας και ημιμάθειας. Κάθε πολίτης έχει άποψη για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και πάει λέγοντας. Σημαντική επίσης βρήκα την αναφορά στη δύναμη του όχλου.

Θα είχε περισσότερη πλάκα, αν μέσα μας δε είχαμε την ελαφρά αίσθηση ότι αυτά τα ζούμε στην Ελλάδα. Διαπλοκή, οικονομικά λόμπι, θεωρίες συνωμοσίας, πολυπραγμοσύνη, casual ρατσισμός, αρνητές και κόντρα αρνητές, αγένεια και υπεροψία της εξουσίας. Η επιστήμη παραγκωνίζεται ή λειτουργεί μόνο εργαλειακά ανάλογα με το πού θέλει να στρέψει το πράγμα η κυβέρνηση. Εκρηκτικό κοκτέιλ. Μάλιστα, η ταινία πρέπει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κοινό των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων και λόγω των συνεκδοχών που την συνοδεύουν, λ.χ. τραμπισμός.

Οι αποδόσεις των ηθοποιών είναι γενικά συνεπείς. Ξεχωρίζει βέβαια ο DiCaprio. Άλλοι σημαντικοί ρόλοι είναι σχεδιασμένοι καρτουνίστικα, πράγμα όχι απαραίτητα κακό, δεδομένης της υφής της ταινίας. Οι ηθοποιοί υπηρετούν όμως τον ρόλο τους και το αποτέλεσμα είναι ευχάριστο.


ΝΑ ΤΗΝ ΔΩ; Ναι, οπωσδήποτε (και να την δεις και μετά τους τίτλους τέλους). Σε αρκετούς έλληνες δημοσιογράφους δεν άρεσε. Oh well.

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

το bookery's στο goodreads

Bookery'S's books

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
liked it
Σύντομο, πνευματώδες και χιουμοριστικό. Ναι, χιουμοριστικό. Αν το δεις ως σοβαρή επιστημονική προσέγγιση, δεν θα ενθουσιαστείς. αναλυτικότερα στο https://bookerys.blogspot.com/2020/09/carlo-m-cipolla.html
Η Σκιά
really liked it
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης γίνεται καλύτερος από βιβλίο σε βιβλίο. Η Σκιά σχετίζεται θεματολογικά και με την νορβηγική σκηνή του black metal, όπου υπάρχει πολύ ψωμί (αληθινές καταστάσεις που ξεπερνούν την crime μυθιστοριογραφία). Οπότε ένα επι...
Η κουκουβάγια
really liked it
Έχει αδυναμίες φυσικά. Όμως, ξεπερνώνταςτις λεπτομέρειες, έχουμε ένα χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σου υποδεικνύει διαδοχικά ποιος είναι ο ένοχος μέχρι να σταματήσει η μπίλια. Διαβάζεται εύκολα και η αφή...
Άγγελος θανάτου
it was ok
Η Lackberg επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Κακοί διάλογοι, ατελείωτα πρόσωπα (μπόρεσα να μετρήσω 71 χαρακτήρες) και η Ερίκα στα χειρότερά της. Εύκολο ανάγνωσμα για να περάσει η ώρα στην παραλία. Αλλά το είχα ξαναγράψει ότι τελικά η Lackberg...
Όσα ξέρω για την αγάπη
liked it
Ο Ustinov είναι πολυτάλαντος, δεν χωρά αμφιβολία. Εδώ έχουμε μια συλλογή είτε από διηγήματα είτε από αποφθέγματα. Άλλα είναι επιτυχημένα, άλλα όχι. Το χιούμορ του συγγραφέα είναι διακριτό. Φτάνει όμως; αναλυτικότερα στο https://bookerys...

goodreads.com