Η ανασκαφη [2021]

Δράμα εποχής

Σενάριο: Moira Buffini

Σκηνοθεσία: Simon Stone

Διάρκεια: 112’

Παραγωγή: ΗΠΑ

Εμφανίζονται: Ralph Fiennes, Carey Mulligan, Lily James, Johnny Flynn, Ben Chaplin, Ken Stott, Archie Barnes, Monica Dolan


ΣΥΝΟΨΗ

Παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μια πλούσια Βρετανή νεαρή μητέρα αποφασίζει να προσλάβει έναν ερασιτέχνη αρχαιολόγο για μια ανασκαφή που έχει στην ιδιοκτησία γης της. Τα ευρήματα που θα έρθουν στο φως θα συνθέσουν μια απρόσμενη ιστορία, μια σπουδαία ιστορική ανακάλυψη.

---------------------------

Με μικρή απόσταση από το It (δοθείσης της ευκαιρίας) είδαμε και σχολιάζουμε την Ανασκαφή (The Dig), ταινία επίσης βασισμένη σε βιβλίο, το ομώνυμο μυθιστόρημα του John Preston (2007), κι ακόμη περισσότερο πρόκειται για αληθινή ιστορία (κάπως εξιδανικευμένη βέβαια).

Η Ανασκαφή δεν είναι η μεγάλη περιπέτεια ή μια ταινία γεμάτη plot-twists. Είναι περισσότερο ένα δράμα χαρακτήρων ενταγμένο σε ένα ιδιαίτερο ιστορικό περιβάλλον. Έτσι, δεν λείπουν αναφορές στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, αλλά και σε πραγματικές ιστορίες.

Ο αυτοδίδακτος αρχαιολόγος Basil Brown, που τον υποδύεται ο εξαιρετικός Ralph Fiennes, είναι φυσικά υπαρκτό πρόσωπο. Μάλιστα, στην πραγματικότητα αδικήθηκε από την ιστορία, αφού δεν αναφέρθηκε ποτέ το όνομά του – ή έστω αναφέρθηκε πολύ αργά. Αλλά επιστρέφοντας στην ταινία, κι ο Fiennes (Harry Potter, Schindler’s List, The Grand Budapest Hotel, Spider και πολλά άλλα) δικαιούται περισσότερη αναγνώριση στον χώρο του κινηματογράφου.

Γεμάτη βουβό συναίσθημα βρήκα και την ερμηνεία της Carey Mulligan στον ρόλο της πλούσιας χήρας, όπως επίσης και τον ήπιο, αλλά δραστήριο χαρακτήρα της νεαρής αρχαιολόγου που κλήθηκε σε βοήθεια. Η Peggy Piggot (Lily James) είναι πολύ ενδιαφέρων χαρακτήρας και με μια εγγενή ευγένεια κι ομορφιά. Βέβαια, αν κι απεικονίζεται ως διστακτική, άπειρη κι ενθουσιώδης, στην πραγματικότητα η νεαρή αρχαιολόγος έχει καταγραφεί ως μια δυναμική γυναίκα, σπουδαία επαγγελματίας και πολύπειρη από μικρή ηλικία. Μάλιστα, υπήρξαν επικρίσεις για σεξιστική απεικόνιση του χαρακτήρα της Piggot.

Κάτι που κάνει την Ανασκαφή να ξεχωρίζει είναι η απόλυτη ταύτιση με τον χώρο και την αισθητική της εποχής. Χωρίς ιδιαίτερα φτιασίδια το φυσικό τοπίο κυριαρχεί στη απλότητα και την αλήθεια του. Μα κυρίως είναι η απεικόνιση των χαρακτήρων. Καθένα από τα πρόσωπα εκπροσωπεί μια διαφορετική οπτική του κόσμου και της ζωής. Άλλος υπέρμετρα φιλόδοξος, άλλος εσωστρεφής, άλλος μεγαλομανής κ.ο.κ. Στο τέλος, κοινωνικές τάξεις κι ανθρωπολογικοί τύποι φτάνουν εκεί από όπου ξεκίνησαν. Κινηματογραφικά αυτό αποδίδεται μέσω της πολύ καλής χημείας μεταξύ των δύο κεντρικών προσώπων.

Όσο προχωρά η ανασκαφή, όσο αφαιρείται το χώμα τόσο αποκαλύπτονται μαζί κι οι χαρακτήρες. Άλλωστε, κι η ίδια η ταινία δεν φωτίζει αποκλειστικά την ανασκαφή, αλλά στην ανασκαφή βρίσκει την αφορμή να αποκαλύψει την ψυχή του καθενός.

Τέλος, δεν γίνεται να μην αναφέρω την καταπληκτική νυχτερινή σκηνή με το παιδί και τη μητέρα μέσα στον χώρο της ανασκαφής. Τόσο συναίσθημα, τέτοια ευαισθησία και τόση λυτρωτική ανακούφιση λείπει σήμερα.

Συνολικά η ταινία έχει ήπιο ρυθμό, χωρίς να βιάζεται. Ωστόσο, δεν είναι το μεγάλο χαρτί του Netflix και δεν θα γίνει. Αφορά μια όμορφη ιστορία, αρκετά σημαντική για την βρετανική ιστορία και αρχαιολογία. Το Sutton Hoo και οι θησαυροί του εκτίθενται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Σχετικό υλικό θα βρείτε εδώ.


ΝΑ ΤΗΝ ΔΩ; Είναι όμορφη και καλοφτιαγμένη ταινία με αμιγώς βρετανική ατμόσφαιρα. Έχει κάπως δωρικές και ουσιαστικές ερμηνείες, αλλά και με βάθος και συναίσθημα. Οπότε ναι, να την δεις.

περισσότερες ταινίες και σειρές εδώ


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

το bookery's στο goodreads

Bookery'S's books

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
liked it
Σύντομο, πνευματώδες και χιουμοριστικό. Ναι, χιουμοριστικό. Αν το δεις ως σοβαρή επιστημονική προσέγγιση, δεν θα ενθουσιαστείς. αναλυτικότερα στο https://bookerys.blogspot.com/2020/09/carlo-m-cipolla.html
Η Σκιά
really liked it
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης γίνεται καλύτερος από βιβλίο σε βιβλίο. Η Σκιά σχετίζεται θεματολογικά και με την νορβηγική σκηνή του black metal, όπου υπάρχει πολύ ψωμί (αληθινές καταστάσεις που ξεπερνούν την crime μυθιστοριογραφία). Οπότε ένα επι...
Η κουκουβάγια
really liked it
Έχει αδυναμίες φυσικά. Όμως, ξεπερνώνταςτις λεπτομέρειες, έχουμε ένα χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σου υποδεικνύει διαδοχικά ποιος είναι ο ένοχος μέχρι να σταματήσει η μπίλια. Διαβάζεται εύκολα και η αφή...
Άγγελος θανάτου
it was ok
Η Lackberg επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Κακοί διάλογοι, ατελείωτα πρόσωπα (μπόρεσα να μετρήσω 71 χαρακτήρες) και η Ερίκα στα χειρότερά της. Εύκολο ανάγνωσμα για να περάσει η ώρα στην παραλία. Αλλά το είχα ξαναγράψει ότι τελικά η Lackberg...
Όσα ξέρω για την αγάπη
liked it
Ο Ustinov είναι πολυτάλαντος, δεν χωρά αμφιβολία. Εδώ έχουμε μια συλλογή είτε από διηγήματα είτε από αποφθέγματα. Άλλα είναι επιτυχημένα, άλλα όχι. Το χιούμορ του συγγραφέα είναι διακριτό. Φτάνει όμως; αναλυτικότερα στο https://bookerys...

goodreads.com