Sikumi (On the Ice) [2008]
Δράμα μικρού μήκους
Τίτλος πρωτότυπου: Sikumi (2008)
Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ
Σενάριο: Andrew Okpeaha MacLean
Σκηνοθεσία: Andrew Okpeaha MacLean
Διάρκεια: 15’
Εμφανίζονται: Tony Bryant, Olemaun Rexford, Brad Weyiouanna
ΣΥΝΟΨΗ
Ο Apuna, ένας κυνηγός αναζητά με τα σκυλιά του τροφή στα παγωμένα εδάφη της Αλάσκας. Τυχαία γίνεται μάρτυρας ενός φονικού. Στις κλειστές κοινότητες της περιοχής δεν υπάρχει ανωνυμία κι έτσι ο αυτόπτης μάρτυρας γνωρίζει και τον θύτη και το θύμα. Από εκεί κι έπειτα ξεκινά μια μάχη μεταξύ ηθικής και ανηθικότητας. Ο Apuna πρέπει να αποφασίσει αν θα συγκαλύψει τον θύτη ή αν θα μείνει πιστός στο θύμα.
----------------------------------
Έχω μια συμπάθεια στις ταινίες μικρού μήκους. Συνήθως δεν στέκομαι ιδιαίτερα τυχερός κι ως εκ τούτου έρχομαι αντιμέτωπος με κακές παραγωγές, αδύναμα -έως ανύπαρκτα- σενάρια και χιλιοειπωμένες ιστορίες-σφηνάκια. Αλλά κάπου κάπου, όχι τόσο σπάνια όσο το κάνω να φαίνεται, πέφτω σε αξιομνημόνευτες δουλειές.
Τέτοια είναι και το Sikumi ή αγγλιστί On the Ice (και στην ελληνική του εκδοχή Στον Πάγο). Είναι το ντεμπούτο του, γεννημένου και αναθρεμμένου στην Αλάσκα, σκηνοθέτη και σεναριογράφου Andrew Okpeaha MacLean, τουλάχιστον σκηνοθετικά, αφού ως σεναριογράφος έχει κάνει ήδη από το 2005 τα (παντελώς άγνωστα σε μένα) Kinnaq Nigaqtuqtuaq και Natchiliagniaqtuguk Aapagalu (τι φάση;). Πρέπει βέβαια να σημειώσω ότι εδώ μιλάμε για το ταινιάκι μικρού μήκους του 2008. Το 2011 γυρίστηκε full-length ταινία (96 λεπτών) με τον ίδιο τίτλο και μάλιστα βασισμένη σε πανομοιότυπη ιδέα.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τους τίτλους, η γλώσσα στην οποία είναι γυρισμένη η μικρού μήκους είναι η τοπική διάλεκτος Inupiaq, γεγονός που εισάγει τον θεατή σε ένα ανάλογο περιβάλλον. Η γλώσσα υπολογίζεται ότι έχει σήμερα περίπου 2.000 φυσικούς ομιλητές. Σε αυτό συνέβαλε και η κατάκτησή τους από τους Αμερικάνους το 1885, καθώς υποχρέωσαν τους λαούς της περιοχής να διδάσκονται μόνο την αγγλική. Πάντως, ως προς το Sikumi μην σε ανησυχεί, έχει πάντοτε ενσωματωμένους αγγλικούς υπότιτλους.
Στην ταινία εμφανίζονται μόνο τα τρία πρόσωπα, ο Apuna (μάρτυρας), ο Miqu (θύτης) κι ο Taqi (θύμα). Η σύγκρουση έρχεται ανάμεσα στους δύο πρώτους, που εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς κόσμους. Ο θύτης προσπαθεί να πείσει τον μάρτυρα να αποσιωπήσουν το γεγονός και να ξεφορτωθούν το πτώμα του φίλου τους. Ο μάρτυρας βρίσκεται έτσι στο μεταίχμιο δύο διαφορετικών προσεγγίσεων, ταλαντευόμενος μεταξύ των δύο φίλων του. Ο ένας φίλος είναι ήδη νεκρός. Ο δεύτερος, αν αποκαλυφθεί το έγκλημα, θα καταστραφεί. Ο τρίτος φίλος λοιπόν είναι εκείνος που πρέπει να διαλέξει.
Ενώ έχει επισημανθεί ως ένα αφήγημα μυστηρίου, η πλοκή ρέπει προς την ηθογραφία. Αυτό που μου άρεσε είναι η έλλειψη σίγουρων απαντήσεων και από τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες. Ο Apuna διχάζεται, σκέφτεται και κρατά την απάντηση για ώρα σε εκκρεμότητα. Ο Miqu φαίνεται σε απόγνωση και ικανός να φτάσει ακόμη μακρύτερα. Στο τέλος, κάποιος από τους δύο θα πρέπει να πείσει τον άλλον.
ΝΑ ΤΗΝ ΔΩ; Είναι αρκετά συμπαθητική μικρού μήκους ταινία. Καλογυρισμένη, χωρίς πολλά πολλά. Έχεις δει ταινίες κανονικής διάρκειας που επεχείρησαν να πουν τα ίδια με το Sikumi (κι απέτυχαν). Οπότε να την δεις. Θα την βρεις πανεύκολα στο youtube, θα της αφιερώσεις ένα τέταρτο από τον χρόνο σου – δεν έχεις και πολλά να χάσεις.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου