Jo Nesbo – Ο Αρχοντας της Ζηλιας
Πρωτότυπος τίτλος: Jo Nesbo – Sjalusimannen og andre fortellinger (2021)
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Έτος ελληνικής έκδοσης: 2021
Σελίδες: 345
ΣΥΝΟΨΗ
Ένας αγνοούμενος αναρριχτής, μια γυναίκα πρόσφυγας, ένα πτώμα στα σκουπίδια, μια πλούσια κληρονόμος αυτοκτονεί, ένα χαμένο σκουλαρίκι, μια απατημένη σύζυγος, ένας δολοφόνος ομολογεί τον φόνο. Εφτά ιστορίες από τον Νορβηγό μετρ Jo Nesbo, που έχουν στο επίκεντρο την ζήλια.
--------------------------
Ο Jo Nesbo σε μια μακρά φάση που απείχε από τον φιλαράκο του, Harry Hole, έβγαλε μεταξύ άλλων αυτήν τη συλλογή διηγημάτων. Στον πυρήνα των ιστοριών (οι περισσότερες σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση) βρίσκεται η ζήλια (συνήθως η ερωτική ζήλια, αλλά υπάρχουν και διηγήματα που πάνε γενικότερα στην ανταγωνιστική σχέση των ανθρώπων).
Την πρώτη ιστορία, με τίτλο Λονδίνο, δίνεται μεν έξυπνα, είναι δε υπερβολική. Διαβάζεται όμως με ευχαρίστηση. Το ίδιο ισχύει και για το διήγημα με τίτλο Σκουπίδια και η Ομολογία. Το διήγημα Οντ κάπου στην πορεία το έχασα, οπότε ας πούμε ότι μου φάνηκε αδιάφορο.
Η κεντρική ιστορία από την οποία η τούτη η συλλογή πήρε το όνομά της διαδραματίζεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κάλυμνο, μια περιοχή που ο Nesbo γνωρίζει καλά. Μάλιστα, στο επίκεντρο έχει δύο δίδυμα αδέρφια που έχουν φτάσει στο νησί για αναρρίχηση – και ο ίδιος ο συγγραφέας συνηθίζει να επισκέπτεται την Κάλυμνο για αναρρίχηση. Ωστόσο, ο Άρχοντας της Ζήλιας, το εκτενέστερο από τα διηγήματα, μου φάνηκε και το πιο αδύναμο: τραβάει πολύ, πάει αργά και προβλέπεις εξαρχής τι έχει συμβεί. Παρόλα αυτά, είναι η ιστορία για την οποία άκουσα τις περισσότερες θετικές απόψεις, οπότε μπορεί απλώς να μην μου ταίριαξε εμένα.
Αντίθετα, βρήκα έξυπνο και ωραία δοσμένο το διήγημα Στην Ουρά. Μου άρεσε το κόντρα plot-twist στο Σκουλαρίκι και μου φάνηκε αρχετυπική αστυνομική ιστορία η Ομολογία.
Τα διηγήματα έχουν την γνώριμη γραφή του Nesbo. ΟΙ χαρακτήρες έχουν επίσης τα (καλά και κακά) χαρακτηριστικά που μας έχει συνηθίσει ο συγγραφέας. Συνολικά, ο Άρχοντας της Ζήλιας διαβάζεται ευχάριστα, αλλά δεν είναι το βιβλίο που θα σου μείνει. Έχει καλές και μέτριες στιγμές.
ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ; Αν είσαι φαν του Nesbo. Δε ξέρω τι επιτυχία θα είχε αν δεν προερχόταν από το χέρι του Νορβηγού.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου