Beckett (2021)

Περιπέτεια, δράσης

Σενάριο: Ferdinando Cito Filomarino, Kevin A. Rice

Σκηνοθεσία: Ferdinando Cito Filomarino

Διάρκεια: 108’

Εμφανίζονται: John David Washington, Alicia Vikander, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Λένα Κιτσοπούλου, Φίλιππος Ιωαννίδης


ΣΥΝΟΨΗ

Ένας Αμερικανός τουρίστας απολαμβάνει τις διακοπές του στην ηπειρωτική Ελλάδα, ώσπου εμπλέκεται σε ένα τροχαίο. Άθελά του γίνεται μάρτυρας μιας εγκληματικής ενέργειας. Στο μεταξύ ο γιος ενός επιφανούς πολιτικού έχει απαχθεί. Έκτοτε ο Beckett πρέπει να παλέψει για την επιβίωσή του σε ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό, χωρίς να ξέρει ποιοι είναι σύμμαχοι και ποιοι εχθροί.


[αναπόφευκτα ακολουθούν διάσπαρτα μικρά spoilers]


Η συγκεκριμένη ταινία προβάλλεται από τις 13 Αυγούστου του 2021 στο Netflix και γυρίστηκε στην Ελλάδα. Από τις πρώτες μέρες προβολής της κινήθηκε στις πρώτες θέσεις των πιο δημοφιλών ταινιών της πλατφόρμας. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν αρκετοί Έλληνες ηθοποιοί, όπως ο Γ. Πυρπασόπουλος, η Λένα Κιτσοπούλου, ο Πάνος Κορώνης κ.α.

Ο Beckett βρίσκεται στην ορεινή Ήπειρο για διακοπές με την φίλη του. Μετά από ένα τροχαίο γίνεται άθελά του μάρτυρας μιας απαγωγής. Εικάζεται ότι μια ακροδεξιά οργάνωση με το όνομα Ανατολή (Sunrise, πόσο cult είναι αυτό;) έχει απαγάγει τον γιο του αριστερού υποψηφίου, ο οποίος υπόσχεται να βάλει τέλος στα μέτρα λιτότητας που έχει επιφέρει η κρίση. Αν κι έχει οσμή πολιτικού θρίλερ, δεν είναι τέτοιο. Μετά από συνεχείς ανατροπές η απάντηση θα δοθεί στο τέλος.

Όσο ιντριγκαδόρικο κι αν φαίνεται το premise, ο κύριος λόγος που είδα το Beckett ήταν ότι ένα μικρό μέρος του γυρίστηκε στην παλιά μου γειτονιά. Η ταινία είναι εξ ολοκλήρου γυρισμένη στην Ελλάδα. Ως προς αυτό κερδίζει. Η φωτογραφία είναι εξαιρετική, τα τοπία πανέμορφα, ενώ έχει ενδιαφέρον η εναλλαγή της ορεινής επαρχίας (πχ. χαράδρα του Βίκου) και του αστικού χώρου (πχ. κέντρο της Αθήνας) και δίνει πόντους. Μάλιστα, ως προς το τελευταίο μού άρεσε η απεικόνιση της Αθήνας. Μας αρέσει (ή απλώς έχουμε συνηθίσει) να βλέπουμε την Αθήνα εξιδανικευμένη, πανέμορφη με ιστορικές αναφορές. Το κέντρο της Αθήνας όμως δεν είναι μόνο η Πλάκα, τα Αναφιώτικα και η Αρεοπαγίτου. Στο Beckett απεικονίζεται και η άσχημη Αθήνα με την άχαρη ρυμοτομία, τα εγκαταλειμμένα κτίρια και την θλιβερή αισθητική. Από την άλλη, ο ήρωας περιπλανιέται στο Μονοδένδρι του Βίκου, περνά από γεφύρια στα Ζαγοροχώρια και φυγαδεύεται στον ορεινό όγκο του Μετσόβου.

Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Ο Beckett από τα Ζαγοροχώρια, βρίσκεται στα Γιάννενα (δεν τα βλέπουμε καθόλου), πάει έξω από το Μέτσοβο κι από κει στην Καλαμπάκα. Σε ενάμισι λεπτό βρίσκεται στα Τρίκαλα και από κει αναχωρεί για την Αθήνα (περνώντας από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου – έτσι, γιατί σημασία έχει το ταξίδι). Μικρό το κακό. Αυτό όμως που δεν χωνεύεται εύκολα είναι οι υπερβολικές συμφορές που βρίσκουν τον Beckett. Ο εφτάψυχος κεντρικός χαρακτήρας εμπλέκεται σε δυο τροχαία, σπάει το χέρι, πηδά από γκρεμό πάνω σε δέντρο όπως ο Τζον Ράμπο στο Πρώτο Αίμα, τον ξυλοφορτώνουν (πολλές φορές), τον πυροβολούν και τον πετυχαίνουν σε δύο φάσεις, τον μαχαιρώνουν, του σπάνε τα δάχτυλα, του επιτίθενται με τέιζερ, τον χτυπά αυτοκίνητο, πέφτει πάνω σε μηχανάκι, πηδά από τον τέταρτο όροφο πάνω σε ένα κινούμενο όχημα... “Έπρεπε να είχα πεθάνει” θα πει ο ίδιος στο τέλος και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο μαζί του (για άλλους λόγους βέβαια).

Οπότε σε γενικές γραμμές το σενάριο μοιάζει με ελβετικό τυρί. Πολλά πράγματα δεν εξηγούνται ή, όταν εξηγούνται, αυτό γίνεται άχαρα. Για παράδειγμα, το κίνητρο για όλη την δράση και το κυνηγητό φανερώνεται σε διάλογο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Επίσης, υπάρχουν λεπτά, αλλά ανορθολογικά σημεία. Στην πραγματικότητα, η αμερικανική πρεσβεία δεν είναι στην Ομόνοια, οι μεσήλικες κυνηγοί στην Ήπειρο δεν μιλούν αγγλικά, ενώ είναι σχεδόν απίθανο να συναντιέσαι με τα ίδια άτομα στο Μέτσοβο, στα Τρίκαλα και στην Αθήνα.

Τι γίνεται λοιπόν, όταν το σενάριο δεν δίνει πόντους; Ίσως να το έσωζαν κάποια δυνατά ονόματα ή καλές ερμηνείες. Αλλά ούτε αυτά τα έχουμε. Η Alicia Vikander συμμετέχει λίγο, αλλά και γενικότερα όλα τα άλλα πρόσωπα πλην του πρωταγωνιστή Washington έχουν μικρή παρουσία. Ο John David Washington (γιος του Denzel Washington) που υποδύεται τον Beckett είναι συμπαθής μεν, μέτριος δε.

Είναι λοιπόν το Beckett μια κακή ταινία; Κατά τη γνώμη μου, όχι. Αλλά δεν είναι και καλή. Θυμίζει κάτι σε ‘70s, έχει γρήγορη δράση και όμορφη φωτογραφία και σκηνογραφία. Αν ήταν b-movie, θα είχε πλάκα. Αλλά είχε μπάτζετ 10 εκατομμυρίων.


ΝΑ ΤΗΝ ΔΩ; Αν δεν την πάρεις και πολύ στα σοβαρά, ναι. Το ελληνικό περιβάλλον προσθέτει ενδιαφέρον.

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

το bookery's στο goodreads

Bookery'S's books

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
liked it
Σύντομο, πνευματώδες και χιουμοριστικό. Ναι, χιουμοριστικό. Αν το δεις ως σοβαρή επιστημονική προσέγγιση, δεν θα ενθουσιαστείς. αναλυτικότερα στο https://bookerys.blogspot.com/2020/09/carlo-m-cipolla.html
Η Σκιά
really liked it
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης γίνεται καλύτερος από βιβλίο σε βιβλίο. Η Σκιά σχετίζεται θεματολογικά και με την νορβηγική σκηνή του black metal, όπου υπάρχει πολύ ψωμί (αληθινές καταστάσεις που ξεπερνούν την crime μυθιστοριογραφία). Οπότε ένα επι...
Η κουκουβάγια
really liked it
Έχει αδυναμίες φυσικά. Όμως, ξεπερνώνταςτις λεπτομέρειες, έχουμε ένα χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σου υποδεικνύει διαδοχικά ποιος είναι ο ένοχος μέχρι να σταματήσει η μπίλια. Διαβάζεται εύκολα και η αφή...
Άγγελος θανάτου
it was ok
Η Lackberg επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Κακοί διάλογοι, ατελείωτα πρόσωπα (μπόρεσα να μετρήσω 71 χαρακτήρες) και η Ερίκα στα χειρότερά της. Εύκολο ανάγνωσμα για να περάσει η ώρα στην παραλία. Αλλά το είχα ξαναγράψει ότι τελικά η Lackberg...
Όσα ξέρω για την αγάπη
liked it
Ο Ustinov είναι πολυτάλαντος, δεν χωρά αμφιβολία. Εδώ έχουμε μια συλλογή είτε από διηγήματα είτε από αποφθέγματα. Άλλα είναι επιτυχημένα, άλλα όχι. Το χιούμορ του συγγραφέα είναι διακριτό. Φτάνει όμως; αναλυτικότερα στο https://bookerys...

goodreads.com