8 πράγματα που δεν ήξερες για το βιβλίο

Το βιβλίο έχει την δική του μακραίωνη ιστορία. Παρακάτω ακολουθούν 8 πράγματα, ένα bonus fact κι ένα πανέξυπνο βίντεο σχετικά με αυτό το αντικείμενο λατρείας.


1. Το αρχαιότερο λογοτεχνικό έργο είναι το έπος του Γκιλγκαμές, που ανάγεται στην ασσυρο-βαβυλωνιακή φιλολογία της 3ης χιλιετίας π.Χ. (κάπου στα 2100 π.Χ.).

2. Το πρώτο τυπωμένο βιβλίο με την μέθοδο των μεταβλητών μεταλλικών στοιχείων ήταν η Βίβλος, που τυπώθηκε από τον πατέρα της τυπογραφίας, Johannes Gutenberg, το 1453.

3. Έκτοτε ακολούθησαν πολλά άλλα. Πάρα πολλά άλλα. Συγκεκριμένα, έχουν εκδοθεί πάνω από 135 εκατομμύρια μοναδικοί τίτλοι. Μέχρι το 2010 οι τίτλοι ανέρχονταν σε 129.864.880. Το "δεν βρίσκω ένα καλό βιβλίο να διαβάσω" είναι πολύ φθηνή δικαιολογία.

4. Και για να το δούμε πιο πρακτικά, με πρόχειρους υπολογισμούς θα χρειαζόταν πάνω από 60.000 χρόνια συνεχούς διαβάσματος για τον μέσο άνθρωπο για να διαβάσει όλα τα βιβλία του κόσμου.

5. Τα τρία βιβλία με τα περισσότερα αντίτυπα εικάζεται ότι είναι η Βίβλος, το Μικρό Κόκκινο Βιβλίο (Quotations from Chairman) του Mao Tse-Tung και το Κοράνι. Ωστόσο, τα στοιχεία γι' αυτά τα βιβλία είναι ανακριβή, καθώς προέρχονται από ετερόκλητες πηγές κι ανεπίσημες κυκλοφορίες. Αν εξαιρεθούν αυτά, πρώτη φιγουράρει η σειρά Harry Potter της Rowling που ανέρχεται σε 500 εκ. αντίτυπα.

6. Υπάρχουν βιβλία για όλα τα βαλάντια. Για του λόγου το αληθές, η πρώτη έκδοση του Bay Psalm (1640) πουλήθηκε το Νοέμβριο του 2013 στην τιμή των 14,2 εκ. δολαρίων.

7. Η μεγαλύτερη περίοδος λόγου που υπάρχει σε λογοτεχνικό βιβλίο ανέρχεται σε 823 λέξεις και εντοπίζεται στους Άθλιους του Victor Hugo. 

8. Το μεγαλύτερο σε έκταση μυθιστόρημα είναι το Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο (1913), η κορωνίδα του Marcel Proust, που ούτε λίγο ούτε πολύ εκτείνεται σε 1,3 εκ. λέξεις και καλύπτει 7 τόμους και 4.215 σελίδες.

bonus (και ολίγον άβολο, μα προς έκπληξη κανενός): Τα παιδικα βιβλία περιέχουν σε ποσοστό 50% πιο σπάνιες λέξεις απ' ότι ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα της prime time ζώνης για ενήλικες.

Δες λοιπόν το βιβλίο στη σωστή του διάσταση:

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

το bookery's στο goodreads

Bookery'S's books

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
liked it
Σύντομο, πνευματώδες και χιουμοριστικό. Ναι, χιουμοριστικό. Αν το δεις ως σοβαρή επιστημονική προσέγγιση, δεν θα ενθουσιαστείς. αναλυτικότερα στο https://bookerys.blogspot.com/2020/09/carlo-m-cipolla.html
Η Σκιά
really liked it
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης γίνεται καλύτερος από βιβλίο σε βιβλίο. Η Σκιά σχετίζεται θεματολογικά και με την νορβηγική σκηνή του black metal, όπου υπάρχει πολύ ψωμί (αληθινές καταστάσεις που ξεπερνούν την crime μυθιστοριογραφία). Οπότε ένα επι...
Η κουκουβάγια
really liked it
Έχει αδυναμίες φυσικά. Όμως, ξεπερνώνταςτις λεπτομέρειες, έχουμε ένα χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σου υποδεικνύει διαδοχικά ποιος είναι ο ένοχος μέχρι να σταματήσει η μπίλια. Διαβάζεται εύκολα και η αφή...
Άγγελος θανάτου
it was ok
Η Lackberg επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Κακοί διάλογοι, ατελείωτα πρόσωπα (μπόρεσα να μετρήσω 71 χαρακτήρες) και η Ερίκα στα χειρότερά της. Εύκολο ανάγνωσμα για να περάσει η ώρα στην παραλία. Αλλά το είχα ξαναγράψει ότι τελικά η Lackberg...
Όσα ξέρω για την αγάπη
liked it
Ο Ustinov είναι πολυτάλαντος, δεν χωρά αμφιβολία. Εδώ έχουμε μια συλλογή είτε από διηγήματα είτε από αποφθέγματα. Άλλα είναι επιτυχημένα, άλλα όχι. Το χιούμορ του συγγραφέα είναι διακριτό. Φτάνει όμως; αναλυτικότερα στο https://bookerys...

goodreads.com