8 πράγματα που δεν ήξερες για το βιβλίο
Το βιβλίο έχει την δική του μακραίωνη ιστορία. Παρακάτω ακολουθούν 8 πράγματα, ένα bonus fact κι ένα πανέξυπνο βίντεο σχετικά με αυτό το αντικείμενο λατρείας.
1. Το αρχαιότερο λογοτεχνικό έργο είναι το έπος του Γκιλγκαμές, που ανάγεται στην ασσυρο-βαβυλωνιακή φιλολογία της 3ης χιλιετίας π.Χ. (κάπου στα 2100 π.Χ.).
2. Το πρώτο τυπωμένο βιβλίο με την μέθοδο των μεταβλητών μεταλλικών στοιχείων ήταν η Βίβλος, που τυπώθηκε από τον πατέρα της τυπογραφίας, Johannes Gutenberg, το 1453.
3. Έκτοτε ακολούθησαν πολλά άλλα. Πάρα πολλά άλλα. Συγκεκριμένα, έχουν εκδοθεί πάνω από 135 εκατομμύρια μοναδικοί τίτλοι. Μέχρι το 2010 οι τίτλοι ανέρχονταν σε 129.864.880. Το "δεν βρίσκω ένα καλό βιβλίο να διαβάσω" είναι πολύ φθηνή δικαιολογία.
4. Και για να το δούμε πιο πρακτικά, με πρόχειρους υπολογισμούς θα χρειαζόταν πάνω από 60.000 χρόνια συνεχούς διαβάσματος για τον μέσο άνθρωπο για να διαβάσει όλα τα βιβλία του κόσμου.
5. Τα τρία βιβλία με τα περισσότερα αντίτυπα εικάζεται ότι είναι η Βίβλος, το Μικρό Κόκκινο Βιβλίο (Quotations from Chairman) του Mao Tse-Tung και το Κοράνι. Ωστόσο, τα στοιχεία γι' αυτά τα βιβλία είναι ανακριβή, καθώς προέρχονται από ετερόκλητες πηγές κι ανεπίσημες κυκλοφορίες. Αν εξαιρεθούν αυτά, πρώτη φιγουράρει η σειρά Harry Potter της Rowling που ανέρχεται σε 500 εκ. αντίτυπα.
6. Υπάρχουν βιβλία για όλα τα βαλάντια. Για του λόγου το αληθές, η πρώτη έκδοση του Bay Psalm (1640) πουλήθηκε το Νοέμβριο του 2013 στην τιμή των 14,2 εκ. δολαρίων.
7. Η μεγαλύτερη περίοδος λόγου που υπάρχει σε λογοτεχνικό βιβλίο ανέρχεται σε 823 λέξεις και εντοπίζεται στους Άθλιους του Victor Hugo.
8. Το μεγαλύτερο σε έκταση μυθιστόρημα είναι το Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο (1913), η κορωνίδα του Marcel Proust, που ούτε λίγο ούτε πολύ εκτείνεται σε 1,3 εκ. λέξεις και καλύπτει 7 τόμους και 4.215 σελίδες.
bonus (και ολίγον άβολο, μα προς έκπληξη κανενός): Τα παιδικα βιβλία περιέχουν σε ποσοστό 50% πιο σπάνιες λέξεις απ' ότι ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα της prime time ζώνης για ενήλικες.
Δες λοιπόν το βιβλίο στη σωστή του διάσταση:
Δες λοιπόν το βιβλίο στη σωστή του διάσταση:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου